23948sdkhjf

Kritisk til plastkulene i softguns

Softgun-klubber mener plastkulene de bruker er nedbrytbare, men ekspert roper varsko.

Mange av softgun-kulene som i dag brukes, er laget som såkalte «biokuler», melder NRK. Disse skal kunne brytes ned i naturen. Og det er her de fleste softgun-kamper foregår. Bioplasten som brukes – såkalt PLA, synes ikke å være like trygg likevel.

– Bioplast har mange av de samme egenskapene som den mer tradisjonelle, petroleumsbaserte plasten. En av disse egenskapene er at mye av den bioplasten vi har i samfunnet i dag bryter dårlig ned hvis den ender opp naturen, sier marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Fredrik Myhre til NRK.

Han legger til at plaststoffet som brukes i kulene, må ha temperatur på nærmere 60 grader for å brytes ordentlig ned, og at den ute i naturen kan bli til mikroplast.

Norges Airsoftforbund sier i en kommentar at produsenten har opplyst at softkulene av plast skal være nedbrytbare, men at det ikke finnes noe regelverk i forbundet om at klubbene må bruke denne typen kuler.

En lokal ildsjel foretok en undersøkelse av kulene i sitt nærområde. Det viste seg at kulene ikke endret karakter over tid, og at de dermed ikke var så nedbrytbare som de produsenten oppga. En lokalpolitiker vil bringe saken inn for Klime- og miljødepartementet. Departementet opplyser til NRK at de ikke har mottatt noen henvendelse i saken.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078