23948sdkhjf

Uttak av naturressurser er tredoblet siste 50 år

Det årlige globale uttaket av naturressurser økte fra 27 milliarder tonn i 1970 til 92 milliarder tonn i 2017. Både utvinning og bearbeiding av naturressurser bidrar til tap av naturmangfold, belastning på vannressurser og store klimagassutslipp.

Dette kommer fram i rapporten "Global Resources Outlook 2019", som ble lagt fram på FNs miljøforsamling UNEA i Nairobi, hvor miljøvernministre fra hele verden deltar.

Det er første gang ressurspanelet legger frem en så omfattende rapport om verdens uttak og forbruk av naturressurser og hvordan det virker inn på naturmangfold og klima. Rapporten skal oppdateres hvert fjerde år.

Forskere fra 40 land har gått gjennom eksisterende kunnskap om det samlede globale uttaket av naturressurser de siste 50 årene. De har også sett på regionale forskjeller. 

Ressurspanelet definerer naturressurser som biomasse, fossile brensler, metaller, ikke metalliske mineraler, vann og landarealer.

Rapporten viser at uttak og bruk av naturressurser er ulikt fordelt mellom land og regioner. Siden år 2000 har veksten i utvinning av naturressurser i stor grad blitt drevet av investeringer i infrastruktur og økonomisk vekst i utviklingsland og mellominntektsland.

Det er særlig land i Asia som i denne perioden har økt uttaket av naturressurser.

Høyinntektsland i blant annet Europa, har ikke lenger så stort uttak og bearbeiding av naturressurser som tidligere. Disse landene har imidlertid et høyt økologisk fotavtrykk ved at de i stor grad importerer varer.

Det er produsentlandene som får de største sosiale og miljømessige ulempene.  

I følge ressurspanelets scenario mot 2060, som bygger på historiske trender, vil presset på naturressursene fortsette å øke. Scenariet legger til grunn at vi fortsetter med dagens økonomiske system. I dette scenariet vil uttaket av naturressurser øke til 190 milliarder tonn innen 2060.

Utslipp fra drivstoff vil øke med 43 prosent fra 2015 til 2060. Industriens vannforbruk vil øke med opptil 100 prosent fra 2010-nivå, og arealer til landbruk vil øke med mer enn 20 prosent i samme periode.

Dette vil kunne redusere skogområder med over 10 prosent og andre habitater (for eksempel gressområder og savanner) med rundt 20 prosent.

Under 10 prosent av verdens materialer gjenbrukes i dag. I ressurspanelets scenario om en bærekraftig utvikling, anbefales det å gå over til en sirkulær økonomi, der ressursene i større grad inngår i et kretsløp, med mer effektiv bruk av ressursene.

Det innebærer en høy grad av gjenbruk og resirkulering av materialer. Dette vil føre til at ressursene blir brukt flere ganger, noe som vil redusere behovet for uttaket av naturressursene.

I følge ressurspanelet har politikere og beslutningstakere allerede mange virkemidler for å fremme en mer bærekraftig bruk av naturressurser, og dermed redusere belastningen på klima, naturmangfold og folks helse. Det trengs imidlertid en mer helhetlig tilnærming og samordning mellom ulike tiltak og sektorer.

 

Kilde: Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078