23948sdkhjf

Isopor-forsøpling i skjærgården

De trodde det var snø, men så viste det seg å være små isoporbiter. Nå vil Naturvernforbundet ha et forbud mot isopor i sjøen.

Funnet at det de først trodde var nysnøy i fjære, viste seg å være små isoporkuler. Funnet ble gjort ved Grimstad nylig, og det viste seg at store deler av skjærgården utenfor sørlandsbyen var tilgriset av plaststoffet, som Naturvernforbundet nå ønsker et nasjonalt forbud mot i havet.

Det er kommuneansatte som har påtatt seg den store jobben med å fjerne isoporen. De har fyllt opp 50 til 60 sekker med små isoporkuler, skriver NRK. Hovedproblemet ser ut til å være flytebrygger som har slitt seg under et slep til havs, og der flyteelementene i isopor har gått i oppløsning og blitt skylt i land.

Naturvernforbundet opplyser til NRK at isopor er et av verstingstoffene når det gjelder plast. Det tar flere hundre år før det nedbrytes, og løser seg raskt opp i små partikler som man senere finner i magen på fisk og fugl. Forbundet ønsker derfor et forbud bruk av isopor på sjøen. Isopor brukes svært ofte som flyteelementer ved bryggeanlegg og i fiskekasser.

Bygartneren i Grimstad forteller til NRK at oppryddingen av isporet har kostet kommunen mer enn 100.000 kroner i arbeidstimer, og at man har politianmeldt tilgrisingen. Anmeldelsen er så fersk at politiet foreløpig ikke har startet etterforskningen, forteller miljøkrimkoordinator Torvild Selås i Agder politidistrikt.

Båtføreren, som hadde ansvar for slepet, sier han tar det juridiske ansvaret i saken, men legger til at flyteelementene var i dårligere stand enn han først trodde.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078