23948sdkhjf

Norge og Russland sammen mot plastforsøpling

Inngår samarbeid for å bekjempe forsøplingen i Barentshavet.

Dette kommer frem i en pressemelding fra Regjeringen.

De to nasjonene skal dele erfaringer for å kunne øke kunnskapen om hvor i løpet plastforsøplingen kommer fra, hvor store mengder dette egentlig utgjør og hva slags tiltak man bør vurdere for å stanse det.

-  Norge legger stor vekt på å beskytte miljøet i Barentshavet. Russland er en av våre viktigste partnere i dette arbeidet. Vi har lang erfaring med samarbeid om helhetlig havforvaltning og forvaltning av fiskeressursene i Barentshavet. Derfor er det veldig bra at våre to land nå får til en felles satsing mot plastforsøpling i dette havområdet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i meldingen.

Håpet er at økt kunnskap vil kunne gjøre det mulig å finne frem til effektive tiltak som kan stanse forsøplingen.

19. februar hadde Elvestuen og Russlands naturressurs- og miljøminister Dmitrij Kobylkin et møte i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen, hvor de ble enige om hvordan samarbeidet skulle arte seg.

I tre år har den norske regjeringen bevilget 5 millioner kroner per år til denne satsningen, en pengesum som blir kanalisert gjennom Klima- og miljødepartementet.

Første steg blir å sammenstille eksisterende norsk og russisk kunnskap om marin forsøpling og mikroplast i Barentshavet. Norge og Russland er blitt enige om å utveksle kunnskap om metoder, tiltak og virkemidler, skriver regjeringen.

– Det er viktig at forskningen, fiskerisektoren, avfallsbransjen og frivillige krefter er med på å løse dette problemet. Derfor er deler av pengene lyst ut som prosjektmidler til eksterne organisasjoner, sier Elvestuen.

– Helhetlig havforvaltning blir stadig viktigere. Det er økt skipstrafikk, fiskerier og annen aktivitet i havområdene. Klimaendringene fører til dramatiske endringer i økosystemene. Forsøpling av havet er en raskt økende trussel for matfatet vårt, fortsetter Elvestuen.

Norge jobber også aktivt med marin forsøpling både innen Arktisk råd og gjennom FNs miljøforsamling UNEA. Elvestuen sier det er viktig å innrette samarbeidet slik at Norge og Russland kan gi verdifulle bidrag inn i de internasjonale tiltakene på dette området.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126