23948sdkhjf

Landbruket verst på mikroplastutslipp

Det meste av mikroplasten som ender opp i naturen, kommer fra landbruket.

Det viser en stor undersøkelse fra EUs kjemikaliebyrå (ECHA). Nå vil dette kontoret innføre forbud mot mikroplast i både gjødsel, kosmetikk og vaskemiddel.

Det skriver Nationen.

ECHA antar at det samlet sett blir sluppet ut mer enn 36.000 tonn med mikroplast i EU-området årlig. Og av dette står landbruket for om lag 23.500 tonn, melder EUs kjemikaliebyrå. På en «god» andreplass i slike utslipp finner vi kosmetikk-bransjen, skriver Nationen. Kosmetikk står for 3.700 tonn utslipp av mikroplast hvert år.

– De fleste tror at det er kosemtikken som har hovedskylden for utslipp av mikroplast i naturen, og her har flere land innført lovgrenser. Men det viser seg altså størstedelen av den tilsatte mikroplasten kommer fra landbruket, sier Matti Vaino. Han leder ECHAs risikohåndtering.

ECHA har fremmet et forslag om reduksjon av utslipp av mikroplast, og om dette blir vedtatt, regner byrået med en gjennomsnittlig kutt i plastutslippene på 20.000 tonn hvert år over en periode på 20 år. ECHA har fremmet forslag om forbud mot mikroplast i gjødsel fra 2025.

Nationen skriver at årsaken til de høye utslippene av mikroplast fra landetbruket er plasten som blant annet blir benyttet i overflatebelegg og kapsler i kunstgjødsel og ugressmiddel, ifølge EU-byrået.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11