23948sdkhjf

Feil om plast fra snusbokser

Faktisk.no har konkludert: Det er ingenting som tyder på at standardiserte tobakkspakninger har gitt 5 tonn ekstra plast i naturen.

Faktisk ikke sikkert, konkluderer Faktisk.no. I desember 2016 ble et lovforslag om standardiserte tobakkspakninger vedtatt i Stortinget. De nøytrale pakningene ble innført på både snus og røyk i en overgangsperiode mellom 1. juli 2017 og 1. juli 2018.

Nettavisen tok nylig for seg det de mener er en utilsiktet konsekvens av lovendringen i en artikkel. Ifølge avisen har vedtaket nemlig ført til fem tonn ekstra plast i naturen.

Faktisk.no har sjekket saken grundig, og det er ingenting som tyder på at standardiserte tobakkspakninger har gitt 5 tonn ekstra plast i naturen. Før lovendringen ble det solgt løssnusbokser med pappbunn. Etter lovendringen er disse boksene erstattet med bokser som utelukkende er laget av plast.

Nettavisen legger til grunn at 10 prosent av snusboksene havner i naturen. Avisen omtaler dette som et «meget beskjedent» anslag. Det er imidlertid 5 ganger høyere enn anslaget som blir brukt i en studie publisert i Science, og 5 til 10 ganger høyere enn et anslag i en rapport fra konsulentselskapet Mepex. Det er stor usikkerhet knyttet til anslagene.

Det fremgår ikke av saken om anslaget på 10 prosent stammer fra faglig hold, eller om det er noe Nettavisen selv har kommet opp med.

Faktisk.no tar med kontakt med journalist Espen Teigen, som har skrevet saken. I en e-post skriver han at det er vanskelig å finne den eksakte andelen plast som havner i naturen, men at flere studier ligger skyhøyt over estimatet på 10 prosent, som Nettavisen har benyttet.

For å lese hele saken fra Faktisk.no, gå til:

https://trd.by/aktuelt/2019/01/25/Faktisk.no-Ingenting-tilsier-at-standardiserte-snusbokser-gir-fem-tonn-ekstra-plast-i-naturen-18316363.ece

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093