23948sdkhjf

Globalt initiativ for mindre plastavfall

Hele plastvarekjeden har gått sammen i en verdensomspennende allianse for å minske plastavfallet.

Det var den 16. januar at en allianse av globale selskaper med sterk tilknytning til plastvareindustrien, ble etablert i en ny organisasjon, kalt «Alliance to End Plastic Waste» (AEPW).

Initiativet er det største som noe gang er i satt i verk når det gjelder plastavfall, og omfatter selskap som både produserer, bruker, selger, prosesserer, samler inn og gjenvinner plast.

Pr i dag består alliansen av nesten 30 medlemsbedrifter, blant annet Basf, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Henkel, LyondellBasell, Nova Chemicals, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, Sabic, Total og Veolia.

Til sammen har medlemsbedriftene gått inn med om lag en milliard dollar for å gjennomføre tiltak som skal bidra til å sette en stopper for at plastavfall havner i våre innsjøer og havområder. Tiltakene omfatter blant annet å bygge opp infrastruktur, egnasjere og utdanne politikere og samfunnet osv.

Målet er å investere 1,5 milliarder dollar i løpet av kommende femårsperiode for å få bukt med plastavfall i naturen. Nye løsninger vil bli utviklet og eskalert for å minske og ta hånd om plastavfall.

 - Plast er et effektivt materiale som kan spare ressurser og som gir oss sikre og gode fordeler i samfunnet. Disse fordelene taper sin betydning om plasten og avfallet ikke tas hånd om og gjenvinnes på en bærekraftig måte, sier Martin Brudermüller. Han er styreleder og teknisk sjef i Basf.

Noe av det viktigste i prosjektet vil være å finne ut av hvor plastavfallet kommer fra. Forskning fra miljøorganisasjonen Ocean Conservancy viser at plast i havene i all hovedsak kommer fra forsøpling på land. Det meste av plastavfallet spres via mindre elver, og spres så videre til 10 store elver i hele verden, hvor de fleste ligger i Asia og Afrika.

Mange av disse elvene renner gjennom tettbebygde områder, som ikke har infrastruktur for innsamling og gjennvinning av avfall. Dette fører til store problem med spredning av plastavall.

Alliansen «End Plastic Waste» kommer til å sette inn tiltak der behovene er størst. Dette vil bidra til løsninger innen fire nøkkelområder:

 Utvikling av infrastruktur for å samle inn og ta hånd om avfall og øke gjenvinningen.

  • Innovasjon for å ha større fokus på ny teknologier som bidrar til plastgjenvinning og som gjør plastavfall til en viktig ressurs.
  • Utdannelse og engasjement hos regjeringer, næringsliv og samfunn for å skape en drivkraft i arbeidet
  • Renske opp i konsentrerte områder med mye plastavfall i naturen, for eksempel elver som fører med seg store mengder plastavfall fra land og ut i havene.

Alliansen er en ikke-kommersiell organisasjon og kommer til å samarbeide med regjeringer, halvstatlige organisasjoner, forskingsinstitusjoner, NGO’er og sivilsamfunnet for å investere i felles prosjekter for å bli kvitt plastavfall i naturen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.36