23948sdkhjf

Nå kan autoklaven droppes ved enkelte komposittproduksjoner

Nå trenger det ikke lenger være så dyrt eller energiintensivt å polymerisere en del komposittdetaljer. Space Research Engineer S.R. White og hans kolleger ved University of Illinois, har utviklet en metode basert på såkalt frontalpolymerisering.

Med frontalpolymerisering reduseres energibruken ved produksjon av herdeplastdetaljer eller fiberforsterkede polymerkompositter basert på monomerer av dicyklopentadien (DCDP). Den nye prosessen gjør at bruk av autoklav blir overflødig fordi monomeren polymeriseres av seg selv når initieringen først har startet.

Bruk av autoklav utgjør er en stor del av kostnadene fordi autoklavene må bygges minst i samme størrelse som panelene. De er også svært energiintensive enheter.

Frontal polymerisering innebærer at polymerisasjonsreaksjonen sveiper gjennom monomeren med en front som kan minne om et værfænomen. Hittil har den største ulempen med denne metoden vært at prosessen, rent tidsmessig, blir for kort. Det har begrenset mulighetene for å forme materialet til endelig fasong.

Nøkkelen til S.R.Whites metode er å bruke en hemmer (inhibator) av alkylfophit. Hemmeren forlender prosessvinduet til DPCD-monomeren fra 30 minutter til 30 timer. Også herdingshastigheten øker.

Forskerne skal også ha brukt en 3D-skriver for å forme materialet.

Denne typen kompositter brukes til paneler til flykropper, og de kan også med fordel brukes til bilkarosserier og båtstrukturer.

(Kilde: PP Polymer/Nature, Volum 557, side 223-227 (2018))

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.265