23948sdkhjf

Fare for mangel på PA66 helt ut i 2021?

Flere i råvarebransjen betegner situasjonen rundt PA66 som komplisert. Og mange frykter at vanskelighetene vil vare altfor lenge.

Plastforum har tidligere skrevet om saken. Men den er blitt stadig mer fokusert, i takt med prisøkningen på PA66. På Fakuma-messen fikk redaktøren av svenske Plastforum, Malin Folkesson, en prat med Nikolai Lamberts. Han er produktsjef for EMS-Grivory i Sveits og fortalte om hvordan morselskapet EMS-Chemie AG ser på situasjonen.

– Det dreier seg også mye om langsiktige kontrakter. Hvis du har en god og langsiktig kontrakt med leverandøren din, er sannsynligheten stor for at du får det du trenger. Men vi føler situasjonen som anstrengende. Akkurat nå har vi problemer med å forsyne kundene med de volumene de ønsker, sier Lamberts.

– Mange kunder spør oss om hvordan de kan løse situasjonen. Dersom det er mulig anbefaler vi kundene at de bytter til PA6 med høyere glassfiberinnhold. Men som oftest går ikke det, legger han til.

– Hvor ligger flaskehalsen, spør Plastforum, og knytter spørsmålet til hvilke ingredienser som finnes i PA66, men ikke PA6, og som dermed forårsaker problemet.

– Det er tilgangen til inngangsmaterialet hexametylendiamin (HMD) som er problemet. I tillegg har det vært flere force majeure ved anlegg som produserer inputmaterialet adiponitril (ADN), bl.a. som et resultat av streiker. Også orkanene i USA har rammet fabrikker som produserer ADN, sier Lamberts.

– Situasjonen hva gjelder HDM er blitt komplisert også for oss. Vi produserer ikke HDM selv, slik en annen råvareprodusent av PA66 gjør. Men heldigvis har vi en rekke leverandører av råvarer slik at det så langt har gått ganske greit å få produsert PA66.

– Dessverre er jeg redd for at situasjonen på mangelen av HDM og ADN vil vedvare i både 2020 og 2021 på grunn av ytterligere stengte produksjonsanlegg, avslutter Nikolai Lamberts.

(Kilde: plastforum.se/Malin Folkesson)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078