23948sdkhjf

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

Norge kan få etablert helt ny industri takket være en ny type molekyler som tilfører spesielle egenskaper i produktene. Man ser for seg bruken i alt fra miljøvennlig gulvbelegg til brusflasker.

Det miljøvennlige molekylet er resultatet av 13 år med forskning og teknologiutvikling i SINTEF. Knoppskuddet Funzionano skal nå bygge en pilotfabrikk på Herøya i Porsgrunn og ta produktet ut i markedet.

 

Forlenger levetiden – Vi har utviklet en slags universalbyggekloss som gjør at vi kan skreddersy nye molekyler fra kjente kjemikalier. Det betyr at brukerne kan erstatte miljøskadelige stoffer, redusere materialbruken og forlenge levetiden på produktene sine, sier adm. direktør Morten Eikenes i Funzionano.

De bittesmå «byggeklossene» skal i første omgang bidra til å erstatte tungmetallbaserte flammehemmere, i for eksempel gulvbelegg og treholdige byggematerialer. Funzionano-teknologien kan også brukes til å gi plaststoffer som PET nye egenskaper.

– Brusflaskene vi omgir oss med til daglig består i all hovedsak av PET. Det er en tiltakende trend å redusere mengden PET i emballasje. Flasker laget av et tynt lag med PET er i seg selv ikke lufttett. Med vår løsning blir flaskene helt tette og dermed bedre egnet til oppbevaring av mineralvann, juice, øl eller andre varer, sier Eikenes.

 

Finansiering på plass Den patenterte teknologien har også blitt brukt av Jotun i malingsproduktet Drygolin Extreme, og det har resultert i redusert bruk av løsemidler i tillegg til at malingen fikk bedre egenskaper.

Funzionano jobber nå med kundetesting og skal bringe produksjonen over fra lab.skala til pilotskala. Deretter står oppskalering til full industriell produksjon for tur.

Til å finansiere dette har hovedeieren SINTEF Venture IV fått med seg såkornfondet Skagerak Maturo Seed og Investinor i en emisjon på 24 millioner kroner.

Funzionano AS har også fått støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning.

 

Kort om Funzionano AS

Etablert i 2015 av SINTEF, basert på 13 år med forskning.

Eierne er SINTEF Venture IV (hovedeier), Skagerak Maturo Seed og Investinor.

Selskapet driver med produksjon og salg av det som på fagspråket kalles funksjonelle nanoteknologi-baserte hybridpolymerer. Disse brukes til å forbedre andre materialer.

Selskapet holder til i Forskningsparken i Herøya Industripark, i Porsgrunn.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078