23948sdkhjf

Ny dansk analyse: Plastposen er best for miljøet

Fotavtrykket er langt mindre for plastposer sammenlignet med poser av henholdsvis papir og bomull. Det viser en ny, dansk, uavhengig undersøkelse. Konklusjonen er for så vidt mye av den samme som da Miljødirektoratet gjorde tilsvarende undersøkelse for noen år siden i Norge. Det er en konklusjon som godt kan markedsføres oftere.

En ny, omfattende livssyklusanalyse er gjort av DTU Miljø på vegne av den danske Miljøstyrelsen. Man har undersøkt den samlede miljøbelastningen ved produksjon, bruk og senere avfallsbehandling av et produkt. Dette fremgår i ”Life Cycle Assessment of grocery carrier bags”, Miljøstyrelsen 2018.

 Papirposen må brukes 43 ganger før fotavtrykket blir mindre enn en helt alminnelig bærepose av plast, selv når denne blir brukt bare én gang. Dette fremgår av analysen fra DTU Miljø.

Med andre ord er papirposens fotavtrykk 43 ganger så stort som plastposens!

For poser i konvensjonell bomull er tallet 7.100 ganger og for økologisk bomull er tallet hele 20.000! 

Plastposen er altså klart det beste posevalget fra et miljøperspektiv ifølge undersøkelsen. 

 Plastindustrien i Danmark synes dette selvfølgelig er godt nytt.

– Plastposen er et av de mest utskjelte plastprodukter i den offentlige debatt. Analysen fra DTU Miljø viser at kritikken er ubegrunnet. Plastposen er og blir det mest miljøriktige posevalget når man sammenligner med alternativene, sier adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup. 

 Fakta: Så mange ganger må du bruke posen Nedenfor kan du se hvor mange ganger du må gjenbruke en pose av et annet materiale enn en alminnelig plastpose for at det miljømessig er et like godt valg som posen av plast.

Utgangspunktet er at plastposen kun brukes én gang og deretter benyttes som avfallspose. Hvis plastposen brukes flere ganger, skal de andre posetyper brukes enda flere ganger for å kunne hamle opp med plastposen.

(Samtidig er alle enige om at plastposer ikke skal havne i naturen eller i havet. Dette har noe med avfallssystemer og personlige holdninger å gjøre. Red.anm.) 

Posetype

Estimert antall ganger ombruk 

 

Alminnelig plastpose

1

Papirpose

ca. 40

Pose av biobasert plast

ca. 40

Pose av stoff/bomull

ca. 7.000-20.000

(Kilde: : ”Life Cycle Assessment of grocery carrier bags”, Miljøstyrelsen 2018 og Plastforum DK/Benita Dreyer-Andersen)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094