23948sdkhjf

Nasjonalt teknologisenter åpnet på Raufoss

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) åpnet 5. februar de nye teknologisenteret på Raufoss, den såkalte Katapulten. Det skal være et tilbud til all industri i Norge som vil bruke nyeste teknologi for å få ideer raskere til markedet.

«Norwegian Manufacturing Technology Center», (NMTC) er navnet på det nye senteret. Det er en såkalt katapult eller et testsenter der næringslivet kan teste ut ny teknologi og nye løsninger. 

Det har lenge vært uttrykt et behov for å teste ut ny teknologi i Norge. Særlig små og mellomstore bedrifter har ikke råd til å skaffe alt av nytt utstyr og testlaboratorier på egenhånd. Nå er 24 millioner kroner tildelt for oppbygging av senteret på Raufoss. Det skal  altså bidra til at bedrifter raskere, rimeligere og bedre evner å utvikle idéer fra konseptstadiet til markedsintroduksjon.

Bedrifter fra hele landet kan komme til Raufoss for å bruke lokaler, utstyr og kompetanse. Her kan bedrifter teste, simulere eller visualisere teknologier, produkter eller tjenester. Fokus skal ligge på avansert produksjon.

 

Siva tildelte høsten 2017 de to første katapult-sentrene til Elkem i Kristiansand og SINTEF på Raufoss. Siva forvalter katapult-ordningen, i tett samarbeid med Innovasjon Norge og Norges forskningsråd.

På Raufoss skal det nå bygges opp minifabrikker og nye produksjonsteknologier og det legges opp til omfattende samarbeid mellom industri, forsknings- og utdanningsinstitusjoner.

– NMTC skal utvikles til et teknologisenter i verdensklasse, hvor vi bygger flere minifabrikker, med industri 4.0 standard, for å utvikle og teste nye produksjonsteknologier og nye arbeidsmåter. Senteret skal være en ny og viktig læringsarena for både store og små bedrifter, på tvers av bransjer og for hele landet, sa Ottar Henriksen, prosjektleder for NMTC ved åpningen i Raufoss Industripark.

 

Store og små bedrifter skal kunne ha NMTC som møtested. Planleggingen har allerede startet for oppbyggingen av de forskjellige minifabrikkene som får utstyr for nye produksjonsprosesser og muliggjørende teknologier. Den første minifabrikken skal fokusere på additiv produksjon og skal stå ferdig i tredje kvartal 2018. Den neste minifabrikken dedikeres til plast- og komposittproduksjon, mens den tredje knyttes til metaller/lettmetall. De to sistnevne planlegges ferdigstilt i løpet av første kvartal neste år.

Totalt skal NMTC inneholde fire til seks avanserte, modulbaserte og fleksible minifabrikker når senteret står ferdig.

En nærmere presentasjon av katapult-oppbyggingen vil bli tema på årets Plast- og komposittkonferanse på Sandane i mai 2018.

(Kilder: Næringsdepartementet og sintef.no)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079