23948sdkhjf

Ingen vei utenom emballasje-retur

Nå er det ingen bønn lenger. Fra årsskiftet av må alle bedrifter som produserer eller importerer innpakkede varer, være med i returordningen.

Et ukjent antall aktører i byggebransjen blir berørt av lovendringen.

Hvert år sendes det ut rundt 580.000 tonn emballasje på det norske markedet. 87.000 tonn av dette tar ikke produsent eller importør ansvar for, ifølge beregninger som er gjort av Grønt Punkt Norge.

 MÅ være med i en returordning

Det er en av grunnene til at Klima- og miljødepartementet har kommet med en ny avfallsforskrift.

Den bestemmer at alle som produserer eller importerer emballerte varer, må ta ansvar for at emballasjen samles inn og gjenvinnes gjennom en godkjent returordning.

Fristen for å etterleve forskriftens krav om medlemskap i en returordning utløp 1. i år. Forskriften gjelder for produsenter og importører som «produserer» mer enn 1.000 kilo emballasje årlig.

 Lot konkurrenten betale for seg

Fra midten av 1990-tallet av har retursystemet og medlemskapet i en returordning vært frivillig for virksomheter. Det blir betalt for om rundt 85 prosent av all emballasje på det norske markedet.

Administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge betegner derfor systemet som vellykket. Stiftelsen har i dag 6.500 medlemmer i sitt register.

  – De frivillige bransjeavtalene som ble inngått med miljømyndighetene har sørget at mange bedrifter har tatt ansvar for at emballasjen de sender ut på markedet, blir levert til gjenvinning. Beklageligvis er det også en del bedrifter som ikke har tatt dette ansvaret og i praksis latt konkurrentene betale for innsamling og gjenvinning av deres emballasje, sier Røine overfor Pressenytt.

  Hilsen til etternølere

Hun er overbevist om at det fremdeles finnes etternølere som ikke har meldt seg inn i en returordning.

 – Nå er det nye tider, og virksomheter som berøres av den nye forskriften begynner å få dårlig tid, mener Jaana Røine.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095