23948sdkhjf

Kjære herr statsråd…

Ikke før er en ny regjering presentert før organisasjoner av alle typer kommer med sine ønsker og krav til de nye statsrådene. Vi har også ett, rettet til den nye klima- og miljøministeren…

Ola Elvestuen fra Vestre er ny, norsk klima- og miljøminister. Vi ønsker ham velkommen i den viktige stillingen. Som bransje skal vi tilby dialog og samarbeid om løsninger i en spennende tid med rivende, teknologisk utvikling.

 

Ministeren har i forskjellige sammenhenger gitt uttrykk for at han ønsker at polymerbransjen i Norge skal hente sine råvarer fra annet sted enn fra olje. For at vi raskere skal komme dit har vi, ansikt til ansikt, hørt ham i klartekst si at en innføring av avgift på oljebaserte plastprodukter er veien å gå for å tvinge gjennom et raskere skifte.

 

For oss i plast- og komposittindustrien vil det være dumt og lite omdømmetjenlig å stritte mot bruk av bioplast. Vi lover å ta i bruk bioplast der det er fornuftig og der de riktige kvalitetene foreligger til akseptable priser.

Vi mistenker at Ola Elvestuen kan ha fått sine ideer til særavgift på oljebaserte polymerer fra organisasjoner som ZERO. Heldigvis støttes ikke Elvestuens syn av de fleste politiske partier, flertallet av byråkratene, eller av sjefen hans i regjeringen, statsminister Erna Solberg.

Ingen oppegående politikere vil sette tusenvis av arbeidsplasser i fare ved innføring av en nasjonal særavgift for en industri som er i sterk, internasjonal konkurranse.

 

Som ansvarlig klima- og miljøminister har Ola Elvestuen trolig allerede et langt mer nyansert syn. Vi synes han eventuelt bør vurdere incentiver for å få bioplastene raskere fram og ned i pris – der ligger løsningen. Akkurat på samme måte som myndighetene har lykkes med el.bilsalget i Norge.

 

Dialog er viktig og helt sentralt. Talspersoner for våre bransjer bør snarest gå i dialog med Ola Elvestuen, gjerne også om hvordan bioplastene kan vinne større innpass i vår industri enn dagens ene prosent.

Vi starter med å invitere klima- og miljøministeren til Plast- og komposittkonferansen i Sandane 30. og 31. mai. Da kan han profilere seg, sitt syn og anbefalinger. Vi på vår side skal profilere våre løsninger. Vi skal fortelle, med gode eksempler, at plast- og komposittmaterialer gir enorme bidrag til en bærekraftig utvikling – at en batteridrevet fergetur på Nærøyfjorden og andre norske fjorder hadde vært tilnærmet umulig uten lette materialer. I samme anledning inviterer vi til bedriftsbesøk til Brødrene Aa – det er garantert interessant og lærerikt for en miljøminister.

At Ola Elvestuen, når han først er på de kanter, også kunne avlegge et besøk til Firda vgs og klimafaget som er til utprøving der, vil være å slå to fluer i ett smekk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141