23948sdkhjf

Sprøytestøpte lettvektsplater gir nye muligheter

Hvorfor bruke plywood og andre materialer når lette, varige plastplater gjør jobben? Og hvorfor ekstrudere når man kan sprøytestøpe kvadratmetervis av plater, og det kun med ett innløp?

– Egenskaper som lav vekt, stor styrke og ingen krav til forsegling gjør platene egnet til mangt, sier salgsansvarlig Per Haakonsen i VarioLineSystems. -Nå jobber vi med at konstruktører og designere skal få en håndbok eller et arbeidsredskap, slik de har det for plywood. En håndbok skal gi nødvendige svar på produksjons- og styrkekrav, herunder ha tabeller for platenes strukturelle styrke som funksjon av graden av oppskumming eller overflatebeskaffenhet, sier han. Han forteller at de kan støpe plater med dekorfilm i formen. Det holder normalt med dekor på én side.
– Platene blir fortsatt helt stabile. Eller; vi kan laminere på PVC-belegg på den ene siden. Ved oppbøying mot veggene, eksempelvis i en båt eller campingvogn, fås et absolutt vanntett gulv, sier Haakonsen.
At designere begeistres og at mulighetene er store, borger for en spennende utvikling. Med lette, varige og stabile plater der variable og fargerike overflater bestilles etter smak, synes fremtiden spennende. Det gjelder å tenke seg mulighetene…
Start med Retroplast Per Haakonsen fikk tidlig bryne seg på store plastplater. Da var han produktsjef i Retroplast i Bamble, selskapet som satset på produksjon med gjenvunnet plast. – Retroplast var tydeligvis for tidlig ute og muligens kastet vi inn håndkleet for tidlig, funderer Haakonsen, som nå ser hvordan muligheter og markeder åpner seg.
– Markedene lå der også for Retroplast og de var godt definert. Det gjorde at tyske VariolineSystems, som jeg begynte i, på mange måter kunne fortsette der Retroplast slapp. Men nå bruker vi en annen teknologi enn vi gjorde den gang, fortsetter han. Haakonsen er regional salgssjef for Skandinavia i VarioLineSystems GmbH. Selskapet har produksjon i Dresden, med salgs- og utviklingsavdeling i Aachen. Fortsatt må området betegnes som pioneraktig, men bedriften omsetter for mellom 3 og 4 millioner euro i året og har 25 ansatte.
Store dimensjoner Haakonsen forteller at produksjonskapasiteten i fabrikken er på rundt 300.000 m2/år. Innenfor de gitte rammer produseres plater i to maksimalformater; inntil 2 x 1,65 meter og 2,5 x 1,5 meter. Han mener det er unikt at selskapet sprøytestøper så store og uvanlige formater. – Rundt fire kvadratmeter i ett skudd. Alle konkurrentene vi har, og som leverer i plast, ekstruderer platene, men ikke vi, sier han.
Utvendig består de vanligvis av et lag PP eller PE på begge sider, for øvrig godkjent for kontakt med matvarer. Det er ytterlagene som gir tilstrekkelig, mekanisk styrke. Tykkelsen på hele konstruksjonen kan bestemmes innenfor området 6-21 millimeter. Innvendig har platene en skummet kjerne med lukket struktur. Densiteten i skumkjernen bestemmes ut fra belastning og bruksområde. – Ved ekstra stor belastning kan man blande inn glassfiber som forsterkning i ytterlagene. Glassfiberforsterkede produkter er blitt populært bl.a. til bagasjeromsgulv i turbusser. Det hender også at vi legger inn en plate i formen som så støpes inn i sluttproduktet for å sikre styrke og stabilitet, forteller han.
– Normalt vil store, sprøytestøpte produkter ha flere innløp. Vi har løst produksjonen med kun ett innløp. Gjør vi tingene riktig ser vi ingen uregelmessigheter i overflaten på platene, ei heller merker etter innløpet, sier Haakonsen. Selskapet hans har en kjempe av en sprøytestøpemaskin; med lukkekraft på 3.000 tonn. Han forklarer produksjonsprosessen, dog ikke i detalj; – Med lukket formverktøy sprøyter vi først inn ytterlagene for deretter å sprøyte inn kjernematerialet. Under ekspansjonen åpner vi formen så mye at platene ekspanderer til ønsket totaltykkelse.
Markedene Platene åpner for en lang rekke lettvektskonstruksjoner. Transportsektoren er størst. Platene brukes bl.a. som undergulv i bobiler og campingvogner, som vegger og sider i tilhengere, eller i lasterommene på turbusser. Videre er båtmarkedet interessant, i tillegg til at landbrukssektoren tar hyggelige volumer, til bl.a. grisebinger og fjøs. Også utendørs lekeapparater for barn er blitt et viktig og voksende område.
– Nitti prosent av dagens leveranser skjer etter at vi har utkonkurrert plywood. Resten er erstatning av massive plater i plast eller metaller. Men vi har mange nye områder vi skal inn på, gjentar Haakonsen. Foreløpig er salgsinnsatsen konsentrert om Europa, med noe salg også i Japan og Australia. Leveransene skjer gjerne direkte mot sluttbruker, mens distributører tar resten. Her i Norge har Astrup AS noen platevarianter på lager, mens Bergerud Gård AS er distributør mot landbruket.
Sterke og designvennlige Cellestruktur i kjernematerialet gjør at produktene blir lette. Vekt er viktig, spesielt for transportsektoren. Eksempelvis har en skummet kjerne på 26 millimeters tykkelse en egenvekt som bare er 0,24 g/cm3. – Ferdige løsninger inne i en bobil, med kraftig PP-sjikt på hver side av kjernematerialet og med belegg på toppen, gir egenvekter på 0,5 g/cm3 eller mindre. Eksempelvis har plywood 0,75, sier han.
Mens skruegjennomføringer og åpne kanter i trematerialer må forsegles, har VarioLine-platene ingen slike krav. PP-laget ytterst gir svært godt skruefeste og i og med at cellestrukturen i kjernen er lukket, vil platene ikke trekke vann. Det gjør dem naturligvis svært anvendelige der det kreves mye renhold, eller i produkter som står ute i vær og vind.

Tekst: Asle Isaksen, asle@addmedia.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079