23948sdkhjf

Vindkraft til hjemmebruk

Det finske selskapet Pem-Energy Oy lanserer nå små, effektive vindmøller for privatbruk. De er basert på vinger av herdeplasten ”Telene”.

Vindmøllene, som har fått navnet MyPower, kan gi mellom 5000 og 12.000 kWh i løpet av et år, men opptil 15.000 kWh i kystområder der det er mye og stabil vind. Enten de plasseres enkeltvis ved bolighus eller som en større gruppe i forbindelse med bedrifter vil de gjøre det mulig å gjøre brukerne selvforsynte med strøm. Vindmøllene har en diameter på fire meter, masthøyden er fem meter og ytelsen er 2 kW. Både med hensyn til styrke, glatt overflate, værbestandighet og bearbeidingsegenskaper er Telene bedre enn alternativer som karbonfiberkompositt og aluminium, melder denne produsenten.
PEM-Energy Oy har helt siden 1988 drevet med utvikling av grønne teknologiløsninger. –Produksjon av egen energi med vindmøller kan være din private respons på klimautfordringene, sier Mikael Sepälä, leder for selskapet. Han legger til at målet er få til egenproduksjon av elektrisk energi uten å belaste miljøet.
Tilbakebetalingstiden skal være forholdsvis kort; mellom tre og syv år avhengig av de lokale vindforholdene og elprisen.
Best egnet Om bakgrunnen for å velge herdeplasten Telene (DCPD Dicyclopentadien) sier professor Juhani Pylkkänen ved universitetet ved Oulu (i Nord-Finland), som har deltatt i utviklingsprosjektet: Sammenlignet med andre plastmaterialer har Telene bedre overflatekvalitet, det beholder sin form meget bra, det egner seg godt for støping til integrerte strukturer og det står godt i mot harde værforhold. Han peker på at den krevende produksjonsprosessen for karbonfiberarmert plast og den høye prisen for fibrene begrenser bruken av dette materialet. Aluminium og kompositter hadde ikke tilstrekkelig seighet under testene som ble utført, viste det seg.
Støpingen av delene til vindmøllene ble gjort hos Junkkari Muovi som også bidro med styrkeberegninger og design, samt var sterkt involvert i valg av materiale. Støpingen av tokomponents Telene skjer i en lukket prosess og gir dermed lave utslipp sammenlignet med håndopplegg og sprøyting. Det pekes på at energibalansen for materialet er gunstigere enn for flere andre materialer, således bare en fjerdedel av PP’s og en tiendel av polykarbonats, ifølge franske Telene SAS.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095