23948sdkhjf

Ny Elastopipe-fabrikk åpnet i Krokstadelva

Trelleborg Offshore Norway AS åpnet 16. desember 2009 en helt ny linje for produksjon av det fleksible rørsystemet Elastopipe. Systemet, som både er korrosjonsfritt, tilbyr topp termisk isolering og som kan motstå jet-branner, er blitt en sterk utfordrer til rør av glassfiber eller metaller i offshore- og industrisektoren.
Den gamle slangeavdelingen til Viking Mjøndalen i Krokstadelva er pusset opp og rehabilitert. I lokalene er det satt inn moderne produksjonslinjer for 10-talls millioner kroner for framstilling av Elastopipe. Ved en markering i fabrikken 16. desember, der både ordføreren i Nedre Eiker, Elly Therese Thoresen og folk fra sentral og lokal ledelse i Trelleborg var til stede sammen med de ansatte, ble produksjonsanlegget offisielt åpnet.
Utfordrende utvikling Administrerende direktør Thor Hegg Eriksen ønsket velkommen og kom inn på utviklingen av Elastopipe, på opp og nedturer og på produksjon i anlegg som mer hadde vært å regne for pilot plants. Men; produktet har gjennom de siste ti årene blitt mer og mer etterspurt, ikke minst fra offshoremiljøet. Samlet sett går de største volumene til eksport, til land over hele verden. Torsten Kjelin, som har vært delaktig i bedriftens utvikling helt siden 1985 og som har vært styreleder i Trelleborg Offshore Norway de siste 13 årene, tok en gjennomgang av produktets utvikling. Elastopipe-prosjektet startet i 1996. Kjelin fortalte om mye testing og en stor jobb med å finne de rette gummiblandinger for kvalitetene. Trelleborg har siden da lagt ned titallsmillioner i FoU og testing for å komme dit selskapet er i dag. Den første slangen ble produsert i desember 2000. Det ble investert i brukte maskiner og to år senere var nødvendig produksjonsutstyr på plass for å kunne drive kommersielt produksjon og salg. Det året omsatte denne produktgruppen for rundt 40 millioner kroner. I 2007 var tallet steget til 124 millioner kroner. Nå er forventningene naturligvis store for betydelig internasjonal vekst, der man tilbyr oljeselskapene og annen prosessindustri rørsystemer med enkel montering og jevne, fine buer. Rørene har ingen sveiseskjøter, ingen rustproblemer og inneholder gummiblandinger som tåler jet-branner og som sikrer rørene og innholdet nødvendig termisk beskyttelse. Trelleborg hevder at systemet har en designet levetid på mer enn 30 år. Her kan med andre ord oljeselskapene og annen industri ha mye å spare ved å slippe fornying og i vedlikehold av andre typer rør som korroderer. Dagens Elastopipe-kvaliteter kan frakte det meste; saltholdige vannforbindelser, kjemikalier, hydrokarboner mv.
Flott produksjonshall Til nå har det totalt vært investert for mer enn 100 millioner kroner i Elastopipe-prosjektet, hvorav 20 millioner bare i hallen. Industrihallen har foruten å være pusset opp bl.a. har fått helt nytt gulv. Nå er linjene på plass, en linje som totalt har 11 stasjoner. Først ekstruderes innerliner, deretter vikles det på flere lag med metalltråd i ulike retninger og mønstre. I neste prosess tapes produktene for så å gå til vulkanisering på pålegging av ytterste, beskyttende lag. Produksjonen er svært fleksibel, slik at det kan produseres rør i ulike dimensjoner og med egenskaper tilpasset kundens krav. Kraner og avtagningsutstyr sikrer god logistikk fra produksjonslinjen til lageret vegg i vegg.
Oljeselskapene har bistått Det er altså investert for over 100 millioner kroner i prosjektet, en investering som ikke bare er Trelleborgs. De store oljeselskapene har bidratt med størstedelen. Hele 75 millioner kroner har kommet som bidrag i utviklingsfasen eller i ferdigstillelsen av produksjonsanlegget. Midt i en finansiell krise er den gamle Viking-fabrikken dermed gjort om til en spesialbedrift for offshore- og annen prosessindustri. – Trelleborg er en industribygger med langsiktig perspektiver. Hvorvidt den gamle Viking-fabrikken hadde vært der den er i dag dersom Trelleborg ikke hadde gått inn som eier, blir bare funderinger. Vi er utrolig glade for satsingen som Trelleborg gjør i Krokstadelva – og vi er særs glade for den nye produksjonshallen og kapasitetsøkningen den gir for salg på det internasjonale markedet, uttaler adm. direktør Thor Hegg Eriksen til Plastforum. Med tanke på alle de vellykkede produkter som har vært produsert gjennom til sammen 113 års industriproduksjon i Krokstadelva, funderer mange nå på om Elastopipe er starten på et nytt industrieventyr. Potensialet er der, i fullt monn! Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.348