23948sdkhjf

Han tok doktorgraden

Terje R. Tofteberg klarte med glans å få PhD-tittelen. Opponentene roste ham for et fremragende stykke arbeid under doktordisputasen 6. april. Dermed har bransjen fått et nytt doktorgradsmedlem, og trolig den første i Norge relatert til sprøytestøping av plast. Tofteberg skal jobbe videre i Sintef Materialer og kjemi i Oslo.
Avhandlingen til Tofteberg har tittelen «Injection molding of microfeatured polymer components». Så vidt Plastforum har klart å bringe på det rene er han den første i Norge med en doktorgradstittel relatert til sprøytestøping.
Svært forenklet dreier Toftebergs arbeid seg om hvordan man kan sprøytestøpe mikrostrukturerte plastoverflater for å gi dem unike egenskaper. I arbeidet hans har han forsket på mulighetene som ligger i slike, fine overflatestrukturer og hvordan de effektivt og nøyaktig kan repliseres ved hjelp av sprøytestøping. Brukt på mikrobrikker gir denne type overflater store muligheter som i tenkte applikasjoner mangedobler verdien. Han har også kommet inn på markedsmulighetene, så som å legge inn annen, avansert optisk funksjonalitet i plastoverflatene. Det kan for eksempel brukes for å lage optiske sensorer for måling av gasskonsentrasjoner, luftkvalitet, skille mellom ulike materialer osv. Slike systemer er studert i Toftebergs avhandling og er baserte på det som kalles diffraktive gitter med detaljer mindre enn en mikrometer støpt inn i overflaten av et polymermateriale. De medisinske mulighetene er også enorme, eksempelvis for enkel kreftdiagnostikk (Lab-on-a-Chip). Veiledere for Tofteberg har vært Erik Andreassen ved SINTEF Materialer og kjemi og Hans Petter Langtangen ved Universitetet i Oslo. Terje Tofteberg vil fortsette å jobbe i Sintef Materialer og kjemi og vil bl.a. knyttes til arbeid med avansert modellering og simulering, som er en av hans kjepphester også i doktorgradsavhandlingen.
Vi gratulerer Terje R. Tofteberg med graden Philosophiae Doctor (PhD) og satser på å komme tilbake til arbeidet hans med en enkel, men utdypende artikkel om metodikken, systemer og muligheter. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079