23948sdkhjf

Fortsatt kamp mot europeisk straffetoll på kinesisk glassfiber

26. august møtte representanter for EUs medlemsstater Anti-dumping komitéen i Brussel for å diskutere og stemme over Europakommisjonens forslag om å ilegge midlertidige anti-dumping tiltak på kinesisk glassfiber, på hele 43,6 prosent. Ved avstemning var det flertall MOT en slik innføring, men…
Basert på kilder som den europeiske komposittorganisasjonen EuCIA har, ble det altså under møtet i Anti-dumping komitéen foreløpig flertall mot en innføring av straffetoll. 12 representanter motsatte seg slik ekstra toll. Bare sju representanter stemte for, mens åtte avsto.
Men slaget er på langt nær vunnet. Til tross for et klart flertall mot straffetoll, besluttet EU-kommisjonen å gå videre og formelt pålegge foreløpige anti-dumping tiltak. Og ny frist er om et par dager fra dette skrives og leses, nemlig 17. september 2010.

Aktiv lobbying har vært drevet de siste månedene. Og et stort antall brukere av glassfiber samt organisasjoner i Europa har på nasjonalt og europeisk plan uttrykt bekymring for de negative effektene importtoll vil ha for komposittsektoren. Kort oppsummert mener bearbeidere at en straffetoll av slike dimensjoner vil føre til betydelig nedbemanning i industrien og i relaterte næringer. Bransjen er sikker på at man vil få redusert europeisk konkurranseevne på produksjon av glassfiberprodukter dersom slike ublu satser kommer på toppen av kostnadene man har fra før.

Den europeiske komposittindustrien består av 10.000 bedrifter, de fleste SMB-bedrifter. Anslagsvis 150.000 arbeidstakere vil måtte bære byrden av ekstra importtoll, som nå altså midlertidig kan tre i kraft fra 17. september, i over i morgen, når det gjelder import av glassfiber fra Kina.
Foreløpige importtoll vil påvirke næringsutviklingen for disse bedriftene som produserer for et bredt marked; bil- og transportsektoren, båtindustri, bygg og anlegg, elektronikk, sport og fritid, innen fornybar energi og mange flere. Detter er industriområder som kjemper en hard, internasjonal kamp for å holde Europa konkurransedyktig.

Forslaget til definitive anti-dumping tiltak vil bli sendt fra EU-kommisjonen til medlemsstatene i løpet av de neste månedene. I begynnelsen av 2011 vil så EUs medlemsstater, les; deres representanter, måtte gi sin stemme til om de definitivt vil innføre antidumping tiltak i fem år framover eller ikke.
Volker Fritz, som er president i EuCIA, takker nå medlemmer for mobiliseringen og for det som til nå er oppnådd og han bekrefter at EuCIA vil fortsette å gi støtte til den europeiske komposittnæringen og han maner til fortsatt kamp. – Slaget er ikke vunnet, så bransjen, i alle EU-land (og i EØS-området) må fortsette å forklare politikere og andre om implikasjonene som økt importtoll vil ha for forretningsutvikling og sysselsetting. Vi har ennå noen måneder på oss for å hindre endelige tiltak, avslutter Volker Fritz. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062