23948sdkhjf

2010 kan enkelt beskrives som et år med oppgang

Etter økonomisk katastrofale år 2008, og et svært haltende 2009, kan året 2010 ganske enkelt beskrives som et år med oppgang for de fleste nasjoner. Verden vil trolig se en positiv vekst i BNP på over 2 prosent i 2010. Og polymervolumene stiger i takt med gode tider, PP ca. 20 prosent opp.
Det er asiatiske markeder som går best, der Kina og India forventes å få BNP-tall på henholdvis ca. 10 og 9 prosent i året som gikk.
Europa sliter. Også i USA er tallene kraftig forbedret i 2010. Gode resultater i siste kvartal 2010 kan bringe den samlede BNP-veksten nærmere 3 prosent i USA (USA står for en 23 prosentandel av verdensøkonomien). EU, som har en 20 prosent andel i den globale økonomien, sliter fortsatt med den samlede økonomien. I november ble Irland det andre eurosone-landet, etter Hellas, som fikk støtte fra så vel EU som det Internasjonale Pengefondet for å unngå konkurs. Portugal balanserer på kanten av stupet, mens Spania de seneste ukene kan se ut til å redde seg ut av den økonomiske hengemyra. Nevnte nasjoners økonomier har knapt kommet seg fra nedgangstidene, og EU-området vil derfor sannsynligvis vokse i underkant av 1 prosent over nivået for 2009. Japan, med en 8 prosent andel i den globale økonomien, vil sannsynligvis oppnå en positiv vekst på om lag 2,5 prosent etter to dårlige år. La oss også ta med at de fremvoksende økonomiene i BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina) med nesten 15 prosent av den globale økonomien, nå viser den raskeste veksten etter finanskrisen.

Petrokjemisk industri har for lengst endret sine satsinger fra de utviklede økonomiene i Europa og Nord-Amerika til Asia og Midtøsten. Dette dels på grunn av kostnader, men ikke minst grunnet den store og økende etterspørselen i Asia. Asiatisk cracker- og polymerkapasitet poper opp ikke bare i Kina og India, men også i Singapore, Thailand og Vietnam. Nord-Amerika og Europa, som har stått som de store eksportørene av petrokjemiske produkter, har i økende grad blir nettoimportører grunnet mangel på nye kapasiteter kombinert med nedleggelse av gamle, ulønnsomme anlegg. Det globale polymerforbruket i 2010 forventes å bli høyt på grunn av bedre økonomisk vekst i Asia Pacific-regionen, som er anslått å vokse med om lag 3,5 til 4 prosent for å nå et volumnivå på rundt 250 millioner tonn. Følgelig ser polymerprodusentene mer og mer i retning av disse store markedene. Her er både bedre økonomisk vekst enn i resten av verden samt økende etterspørsel på grunn av store befolkningsgrupper som skal opp på et høyere levestandardnivå.
India seiler mer og mer opp som et nytt, gigantisk marked i Asia. Landet anslås å få en BNP-vekst på nesten 9 prosent i 2010. Alle større markeder for polymerer; så som emballasje, forbrukerprodukter, bilindustri, hvitevarer med mer, har vokst godt i India i året som gikk.

Av polymergruppene viser den største, polyetylen (PE), en samlet vekst på rundt 9 prosent. LDPE-forbruket forventes å vokse svært beskjedent hovedsakelig grunnet prisdeltaet mellom LDPE og LLDPE.
EVA ligger vanskeligere an, i hovedsak grunnet at volumer erstattes av polyolefinelastomere, særlig i markedet for fottøy.
Polypropylen (PP) derimot anslås å vokse med om lag 20 prosent grunnet god vekst i viktige sektorer; over 20 prosent i bilbransjen og fortsatt vekst i emballasjemarkedet.
PVC-forbruket vil ventelig få en noe lunken vekst i forhold til 2009 (som ble ett av de beste årene for PVC i det siste tiåret). Veksten for PVC-rør uteble i 2010 sammenlignet med 2009 som følge av nedbørsrproblemer og flom i mange områder. Det bremset etterspørselen og man fikk en betydelig innskrenkning av statlige og private investeringer i infrastruktur.
Polystyren forventes heller ikke å vise særlig vekst på grunn av hard konkurranse fra PP.
I følge kilden, plastemart.com, kan det, takket være god økonomisk vekst siste kvartal av 2010 og nå inn i første kvartal 2011, skje at polymerforbruket blir enda større enn antatt når dette skrives. Mer om utviklingen i utgave 1 av Plastforum, som kommer i begynnelsen av februar. (Kilde: plastemart.com)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08