23948sdkhjf

Plastorganisasjoner fra hele verden vil løse marin forsøpling

Den europeiske plastindustrien har gått i bresjen for å få plastindustriens organisasjoner fra hele verden til å forplikte seg til å gjøre noe med kjempeproblemet rundt forsøpling av verdenshavene. En felleserklæring, «Joint Declaration for Solutions on Marine Litter» – altså om løsning av marin forsøpling – ble offentliggjort på Hawaii 23. mars under konferansen 5th International Marine Debris Conference.
Erklæringen skisserer et helt sett av klare målsettinger for handling fra industriens side. Bransjen vil gå sammen med mange interessenter for å gjøre noe mot forsøplingen og for å redusere skader på det marine miljø.
I en sekspunkts strategi skisserer erklæringen hva bransjen vil og skal gjøre:
· Gjennom offentlig-privat partnerskap arbeide med mål å hindre marin forsøpling
· Gjennom samarbeid med vitenskapelige miljøer arbeide for bedre å forstå omfanget, opprinnelse og konsekvenser av marin forsøpling og komme opp med løsninger på problemet
· Fremme omfattende, vitenskapsbasert policy samt håndheving av eksisterende lover for å
hindre marin forsøpling
· Fremme beste praksis i avfallshåndtering, særlig i kystnære områder
· Forbedre mulighetene til å gjenvinne plastprodukter ved resirkulering og energigjenvinning
· Forvalte transport og distribusjon av plastmaterialer og produkter til kundene og fremme en god praksis langs hele verdikjeden

Plastbransjen erkjenner at årsakene til marin forsøpling er mange og komplekse. Problemet kan ikke løses av enkeltgrupper alene. Derfor er den europeiske plastbransjen fast bestemt på å drive saken videre gjennom bredt samarbeid med mange interesser, både i Europa og på globalt nivå.
Jacques van Rijckevorsel, president i organisasjonene PlasticsEurope, sier i en kommentar at plastsøppel i ethvert miljø er uakseptabelt. – Den globale industrierklæringen som nå er underskrevet vil fungere som en katalysator for konkrete tiltak på nasjonalt, regionalt og internasjonalt nivå. Den skal bidra til vesentlig reduksjon av marin forsøpling, noe som er avgjørende for bransjen vår, sier Jacques van Rijckevorsel.
Fra fastlandsvirksomhet Det er anslått at over 80 prosent av all marin forsøpling opprinnelig stammer fra fastlandet og som et resultat av dårlig avfallshåndtering. Den europeiske plastindustrien jobber allerede med offentlige myndigheter, frivillige organisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre aktører for å identifisere og finne svakheter i gjennomføringen og i prosedyrer for avfallshåndtering over hele Europa. PlasticsEurope sier i en pressemelding at organisasjonen støtter fornyet fokus på det marine miljøet i EU og at den vil fortsette å samarbeide tett med europeiske institusjoner og nasjonale myndigheter basert på EU-direktivet EU Marine Strategy Framework og på beslektede tiltak.
– Plast bidrar til en vesentlig kvalitetsheving i moderne menneskers liv, til å bevare ressursene og til å gjøre innovasjoner mulig. Plastmaterialer skal imidlertid brukes ansvarlig og avhendes enten via resirkulering eller energigjenvinning. Ved å fremme og håndheve rutiner som sikrer at plast ikke havner på søppelfyllinger eller i havområder, skal europeiske land ha en sterk posisjon til å avhjelpe og løse problemet med marin forsøpling. Den europeiske plastindustrien er forpliktet til å være i forkant i dette arbeidet i de kommende måneder og år, sier Jacques van Rijckevorsel i PlasticsEurope. Mye mer om saken finner du på www.plasticseurope.org
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078