23948sdkhjf

Hotelldesign i særklasse!

Scandic Oslo Airport, der plast- og komposittbransjen nylig avholdt Polymerdagene 2011, vant i dag Norges første nasjonale pris for universell utforming. Dette er et hotell i særklasse, der alle gjester behandles likverdig, er dommen fra juryen.
Det er kanskje ikke bruken av polymere løsninger som ga seier, men like fullt føler vi, siden Polymerdagene 2011 nettopp ble arrangert på dette hotellet, at seieren fortjener å bli nevnt i Plastforum. Dessuten; Katamaranene til Brødr. Aa var blant finalistene i konkurransen, men tapte altså kampen mot hotellet. Kvaliteten på alle finalebidragene var høy og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken mener at arbeidet man nå ser at er blitt til konkret handling; at hoteller, ferger etc. gis en universell utforming og tilrettelegges for alle grupper, er et langt steg fremover. – Det er jeg som ansvarlig statsråd veldig stolt over, sa statsråd Audun Lysbakken ved tildelingen.
Foran en fullsatt sal på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo mottok Scandic Oslo Airport og arkitektfirmaene Arkitekterna Krook & Tjäder og Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter i samarbeid med Tupelo Arkitektur Innovasjonsprisen for universell utforming. – Det betyr utrolig mye for oss å vinne denne prisen. Helt fra begynnelsen har vi satset på å tilrettelegge hotellet vårt for alle. Prisen er et tegn på at vi har lykkes, sa en rørt direktør for Scandic Oslo Airport, Wendel Holdener.
Nødvendig for noen, bra for alle Onny Eikhaug, ansvarlig for Innovasjonsprisen for universell utforming i Norsk Designråd, roste også prisvinneren: – På Scandic Oslo Airport tas du imot på den samme inkluderende måten uansett om du er funksjonsfrisk, plages med allergi eller har en eller flere funksjonsnedsettelser. Dette er et hotell i særklasse i Norge, mente hun. – Løsningene på hotellet er helt nødvendig for noen gjester, men fungerer også som en berikelse for alle andre. Dette er selve kjernen i universell utforming – det som er nødvendig for noen, kan være bra for alle, legger Eikhaug til.
Flaggskip i reiselivsbransjen Da Scandic skulle bygge nytt på Gardermoen bestemte de seg for å skape et hotell der absolutt alle gjester kunne føle seg velkommen. Derfor innledet de tidlig et samarbeid med Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Astma- og Allergiforbund. Hotellet, som åpnet dørene i 2010, er blitt et flaggskip for universell utforming i reiselivsbransjen, det eneste som er godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund. Hotellet er tilrettelagt for både allergikere, astmatikere og syns-, hørsels- og bevegelseshemmede. Det er enkel fremkommelighet i hele hotellet, god belysning, teppefrie rom, tilpassede diskhøyder, regulerbare senger, teleslynger og alarmer som varsler både med lyd, lys og vibrasjon. – Dette har vært en helt bevisst investering i fremtiden. Hotellet vårt skal lenge, og investeringene i universell utforming koster ikke mye i forhold til alt vi får igjen for det, mener hotelldirektøren. Interiørarkitekten Johanna Vestlin hos Krook & Tjäder forteller at byggingen av hotellet var en omfattende og utfordrende prosess. Mange aktører måtte holde en tett og fortløpende dialog og prosjektledelsen måtte ha blikk for detaljer og kommunikasjon med alle. Visjonen om et universelt Norge Innovasjonsprisen for universell utforming er en del av Regjeringens visjon om å skape et universelt Norge innen 2025. Bak prisen står Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, mens Norsk Designråd har planlagt og styrt selve prosessen. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger ledet juryen, som foruten henne besto av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming. (Pressemelding bearbeidet av Asle Isaksen)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.469