23948sdkhjf

Markedssvikt truer PET-gjenvinningen i Europa

Gjenvinningsindustrien for PET er truet av vedvarende, strukturell markedssvikt i Europa. Infrastrukturen for innsamling synes å ha nådd sin grense, og innsamling av PET-flasker har stagnert på rundt 50 prosent. Den øvrige halvparten av PET-flaskemarkedet blir følgelig dumpet på fyllinger eller går til forbrenning.
Det er helt klart at Europa til nå ikke har klart å få maksimalt ut av en verdifull ressurs. Styrelederen i EuPR PET Working Group, Casper van den Dungen, mener at noen av årsakene til at bare 50 prosent av flaskene blir gjenvunnet ligger i anstrengelsene som flaskeprodusentene har gjort for å få ned vekten (= stadig tynnere gods i flaskeveggen) samt de svært komplekse formene på flaskene. Dette har bevirket at gjennomsnittskostnadene ved resirkulering har økt betydelig de siste årene. De økte kostnadene kan foreløpig ikke rettes opp ved ytterligere stordriftsfordeler.

På den annen side har man i de siste årene sett en økning i etterspørselen etter resirkulert PET. Dette har ført til en betydelig økning i investeringer i en lang rekke, nye gjenvinningslinjer. Den kombinerte effekten av markedssvikt og stor kapasitetsøkning har forårsaket at gjenvinningsanlegg må operere på godt under 75 prosent av kapasiteten.
I tillegg kan en potensiell heving av eksisterende anti-dumpingsavgift på jomfruelig PET ytterligere forverre EU-industriens posisjon. – Fram til nylig har PET vært en ubestridt suksess og et eksempel på bærekraftig utvikling. Det kan PET også være i framtiden hvis innsamlingen blir hevet til et høyere nivå og jomfruelig PET markedsført mer etisk, hevder Casper van den Dungen. For å øke ressurseffektiviteten for PET trenger Europa en velstyrt og balansert verdikjede.
Plastgjenvinnere Europa forsøker å forbedre dagens ubalanser og ber om støtte fra andre interessenter og spesielt EU-institusjonene om å se nærmere på direktivene og målene for nåværende og fremtidig avfallsinnsamling.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.298