23948sdkhjf

Nexans med tidenes kontrakt

Nexans i Halden er tildelt tidenes største kontrakt på HVDC-sjøkabel. Det gjelder NordLink-prosjektet – den første kraftforbindelsen noensinne mellom Norge og Tyskland. Kontraktsverdien er en halv milliard euro, eller rundt 4,4 milliarder NOK. Produksjonen av kabelen starter i 2016 med ferdigstillelse av prosjektet i 2019.
Nexans har fått mange store kontrakter de senere årene, men dette blir selskapets hittil største på undersjøiske kraftkabler, både med hensyn til lengde og verdi. Lengden blir over 700 km og traseen legges utenfor kystlinjen av Danmark og Norge, en del av det såkalte NordLink-prosjektet. Dermed vil det norske og tyske kraftnettet for første gang kunne utveksle miljøvennlig kraft.

Det er selskapets kompetanse på HVDC-sjøkabler (High Voltage Direct Current), som nå slår ut i full blomst. Nexans skal designe, produsere og installere 525 kV HVDC-sjøkabler som vil gi NordLink-prosjektet en overføringskapasitet på 1400 MW når det er ferdig tilknyttet de norske og tyske kraftmarkedene. Forbindelsen muliggjør utveksling av kraft. Bl.a. vil overskuddskraft fra vind- og solkraft som produseres i Tyskland kunne eksporteres til Norge. Vannkraft fra Norge kan eksporteres til Tyskland. Nexans uttrykker at prosjektet er et viktig bidrag til fremtidig, klimavennlig energi. Prosjektet er et samarbeid mellom Statnett, TenneT og den tyske investeringsbanken KfW. HVDC-kablene blir av typen MIND (Mass-Impregnated Non-Draining), beregnet for dyp ned til 450 meter. Det er kabelleggingsskipet C/S Nexans Skagerak som vil stå for arbeidet med leggingen. Arbeidet består bl.a. av nedgraving av kabelen for å beskytte den mot tråling og fallende gjenstander som kan skade den. Gravingen skal skje med den egenutviklede teknologien kalt Nexans’ Capjet-system. I en pressemelding fra Nexans uttrykkes at tildelingen er et resultat av selskapets brede erfaring og kompetanse fra en rekke, liknende prosjekter og kompleksitet, så som Skagerrak 1, 2 og 3. Senest har Nexans levert 140 km sjøkabel mellom Danmark og Norge, prosjektet Skagerrak 4. NordLink-prosjektet er et stort og viktig prosjekt for Nexans. Det går med enorme mengder polymere materialer når 70 mil med tykk kabel skal gjennom ekstruderne i Halden. I mars-utgaven av Plastforum har vi litt mer om akkurat plastvolumet og oppbyggingen av en slik høyvolt-sjøkabel. Uansett plast mengder; NordLink-prosjektet er et viktig steg på veien mot en fullstendig integrasjon av det europeiske kraftnettet. Produksjonen starter ved Nexans’ fabrikk i Halden i 2016.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078