23948sdkhjf

Foreløpig ingen plastposeavgift

De mange gode kreftene har vunnet 1. runde om den omstridte avgiften! Finansdepartementet sier i en pressemelding 10. mars at poseavgiften ikke innføres fra 15. mars 2015.
I pressemeldingen står det at Finansdepartementet på bakgrunn av innspillene som har kommet i høringsrunden har besluttet at avgiften på bæreposer ikke skal iverksettes fra 15. mars 2015.
2015-budsjettet skulle i havn , og det var i forbindelse med disse forhandlingene det brått ble besluttet i Regjeringen at det skulle innføres en avgift på bæreposer av plast og papir, og med noen merksnodige unntak som neppe kan ha vært nærmere vurdert av våre toppolitikere. Forslaget fra Regjeringen ble sendt på offentlig høring med svarfrist 27. februar i år. Intensjonen var at avgiften skulle innføres fra 15. mars 2015. I avgiftsvedtaket fra Stortinget står det riktignok at avgiften skulle tre i kraft fra det tidspunktet departementet bestemte. Bakgrunnen for dette var at den nye avgiften kunne reise avgiftstekniske utfordringer.
Entydige råd er gitt til Regjeringen , og med klare oppfordringer om å tenke om igjen. Finansdepartementet har tatt rådene foreløpig til følge og altså besluttet at avgiften på bæreposer likevel ikke skal iverksettes fra 15. mars 2015. Flertallet av de mange høringsuttalelsene som ble sendt inn var som nevnt ganske entydige og gikk på bl.a. at gjeldende frivillige og viktige gjenvinningsordninger fungerer utmerket og etter hensikten, at søppel- og avfallshåndtering kan bli skadelidende og at det ikke var foretatt noen konsekvensanalyse i forkant. At berørte parter heller ikke ble involvert i forkant, er også argumenter som er kommet inn til Regjeringen.
Slaget om poseavgift er nok ikke helt vunnet. For i pressemeldingen står det at Regjeringen vil komme tilbake til saken i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2015. De som har lyst til å lese alle kommentarene som kom inn i forbindelse med høringsrunden om avgift på bæreposer kan få med seg fine og velmenende argumenter på nettadressen: http://www.toll.no/no/felles/regelverk/horinger/pagaende/horing---endring-i-saravgiftsforskriften--innforing-av-avgift-pa-poser-av-plast-og-papir/
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078