23948sdkhjf

Å kjøre fylte materialer med liten maskinslitasje…

At plastiseringsenheter slites og ødelegges av glass, karbon og mineralfyllstoffer i plasten er på ingen måte noen nyhet for plastbearbeidere. Man har gjennom årene prøvd å omgå slitasjeproblemene med mer eller mindre grad av hell. Amerikanske Nordson Corporation har i vinter lansert en løsning som etter sigende skal være svært effektiv. Premieren fant sted på årets NPE-messe.
Det nye systemet består av det som selskapet har varemerkebeskyttet som Nordson Xaloy Pairs X8000-skruebelegging og med et sylinderbelegg, med betegnelsen X800. De skal gi en normal levetid på skrue og sylinder, selv om man kjører maskinene med de mest fylte plastmaterialene, mineralfyllstoffer og glass- eller karbonfiber. Nordson Corporation skriver i en pressemelding at deres utstyrsløsninger egner seg svært godt for alle som produserer lettvektskomponenter med stor styrke, så som til bilindustri, Også kabelindustrien trekkes fram som egnet målgruppe. Sprøytestøpemaskiner og ekstrudere får med Nordsons løsning en ekstremt slitesterk skrue og sylinder. Hemmeligheten er å finne i metallurgisk forskning. Gjentatte testkjøringer viser at med legeringene på plass reduseres slitasjen med mer enn 50 prosent, selv ved de mest krevende materialene og temperaturene. For skruen er det utviklet en nikkelbasert legering med høyt innhold av wolframkarbid i hele skruelengden kombinert med en høyhastighets beleggingsprosess (HVOF – oxy-fuel). I en to-trinns prosess får man en fast forbindelse mellom basismaterialet i skruen og det nye overflatebelegget.
Prosessen gir en mye sterkere overflate enn den rent mekaniske bindingen som forekommer med standard HVOF-belegging. Belegget blir dessuten dobbelt så tykt som ved konvensjonell teknologi, 0,50 mm versus 0,25 mm. Den høye nikkelinnholdet sørger for korrosjonsbeskyttelsen.

Sylinderbeleggingen består også av en nikkelbasert legering med wolframkarbid. Det er langt mer slitesterkt enn jernbaserte, jern/krom- og nikkel/kobolt-legeringer. Resultatene, når man kjører maskinene med høyfylte konstruksjonsplaster og ved høy temperatur, sies å være utmerkede. Nordsons beleggingsteknologi er godt egnet for produksjon av en rekke lette detaljer, ikke minst for karbonfiberarmerte termoplastkompositter. Det pekes bl.a. på bilindustrien, der man skal serieprodusere fiberforsterkede detaljer i store serier. Andre produksjonsutfordringer med stor slitasje på maskinene kan eksempelvis være kompounder av høyfylte, halogenfrie flammehemmere (HFFR) for kabelekstrudering eller sprøytestøping av metall. Også her skal teknologien til Nordson Corporation være velegnet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062