23948sdkhjf

Kompleks situasjon øker frykten for materialmangel

Våre kolleger i Plastforum i Sverige har gjort en rask analyse av plastråvaremarkedet. I sin rapport skriver de at markedet de siste månedene har vært preget av stor uro. Situasjonen er kompleks fordi flere faktorer virker sammen og skaper ubalanse. Det er sannsynlig at dette fører til at prisene vil øke i både i dette og i neste kvartal.
Akkurat nå er det to faktorer som driver opp prisene; en stram forsyningssituasjon for de noe mer avanserte plasttypene samt at en rekke råvarer er sterkt påvirket av oljeprisene, som igjen stiger etter vinterens lave nivå. Som en kontrast til dette; oljeprisene var, som nevnt, rekordlave noen måneder. Det medførte at en rekke mellomavanserte plastmaterialer, som PA, ABS og andre, har hatt dalende priser. Det har bidratt til uroen.
Første kvartal 2015 var preget av bekymring. Prisene på enkelte plastmaterialer sank gradvis, noe som skapte panikk, bl.a. for selskapene som bedriver plastgjenvinning og ikke klarte å konkurrere med jomfruelig vare. Nå i 2. kvartal har bekymringen avtatt noe. Særlig på grunn av at oljeprisen gradvis går opp igjen.
– Prisene på plastråstoff vil ventelig stige i Q2, sier en kilde Plastforum. Det samme vil de ventelig gjøre også i Q3, anslagsvis 5 til 10 prosent. Hvor stor prisoppgangen blir og hvor lenge den vil vare, har blant annet å gjøre med hva som skjer i Jemen og Saudi-Arabia. At prisene har fluktuert så mye det siste halvåret, hang sammen med lave råvarepriser. Oljeprisen har vært nede i under 60 dollar/fat. Nå stiger oljeprisene. Men uroen har påvirket naftaprisene, inkludert PP, PE og butadien. De nevnte varer følger råstoffprisene nesten slavisk. Sekundært, men med litt etterslep, ser vi nå at spesialkjemikalier som BPA, kaprolaktam og andre også har hatt prisvekst den senere tiden.
Noen av de store materialprodusentene hadde problemer med oppstart av produksjonen etter juleferien. I tillegg kommer en rekke såkalte «nedstengninger», dvs. regelmessig vedlikehold av anleggene som gjennomføres med ca. to års mellomrom. Disse er i gang og vil vedvare fram til august 2015. Det skaper også uro og bekymring for materialmangel.
– I tillegg selges det store volumer plastråstoff i dag. Markedet jobber under høyt trykk og etterspørselen er stor, spesielt i bil-, belysnings- og møbelindustrien, sier en person til Plastforum i Sverige.
Uroen er langt fra bare en svensk affære. Bransjeorganisasjonene i flere europeiske land har uttrykt sin frykt for en snarlig mangel på materialer, hvorav noen er nøkkelmaterialer for plastbearbeiderne. (Kilde: Plastforum Sverige/Malin Folkesson)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062