23948sdkhjf

Icesolution AS til finalen i Nordic Cleantech Open

Icesolution AS, som er en datterbedrift av Re-Turn AS, er ett av to norske firmaer som er kommet til finalen i Nordic Cleantech Open. Selskapet er dermed blant de ti finalistene som skal presentere sine prosjekter på finaledagen 19. juni i Malmö.
Teknologien som Icesolution har utviklet går ut på å varme opp en spesialcoating som legges utenpå vindmøllevingen. Coatingen inneholder nano-karbonrør som påvirkes av mikrobølgene og blir varm. Mikrobølgene sendes ut fra innsiden av vindmøllevingen ved hjelp av en ny teknologi som er på vei inn på markedet. På verdensbasis taper eksisterende vindmøller energiproduksjon for ca fem milliarder kroner i året grunnet særlig isproblemer og driftsstans. Problemet er økende. Teknologien vurderes også benyttet for å hindre isdannelse på flyvinger og andre komposittkonstruksjoner.
Utvikling ble startet av Re-Turn i 2008 og har fra 2011 til 2014 vært støttet av Norges Forskningsråds BIA-program. I november 2014 ble Icesolution AS etablert. Firmaet eies av Re-Turn AS og oppfinneren av mikrobølgeteknologien, Dr. Joachim Karthäuser. Innovasjon Norge støtter den videre utviklingen med etableringsstipend.
Modellforsøk med den nye mikrobølgeteknologien skal gjøres i mindre skala fram til høsten 2015. Det har også under hele fjoråret vært drevet vellykkede testforsøk med tradisjonell mikrobølgeteknologi. Disse testene har vært drevet i en fryscontainer. Fra høsten 2015 skal systemet til Icesolution testes i et fullskala pilotanlegg.
Operatører av flere europeiske vindparker , som opplever betydelige problemer med ising, er nå i kontakt med Icesolution for vurdering av bruken av selskapets teknologi.
19. juni får vi altså vite hvilken av de ti finalistene som går helt til topps i Nordic Cleantech Open 2015.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.313