23948sdkhjf

Samarbeider om komposittmaster

Otera Infra AS og OPS Composite Solutions AS (OPS) har inngått avtale om å jobbe for økt bruk av komposittmaster i energibransjen. Kompositt er et fremtidsrettet materiale, og med dette samarbeidet er sørlandsbedriftene godt rustet for fremtidens bransjekrav.
Det er få leverandører av komposittmaster til det norske markedet, og per i dag ingen norske produsenter. Når Otera nå innleder samarbeid med OPS som en ny produsent av komposittmaster, vil det bidra til økt konkurranse som kan gi rimeligere produkter til markedet enn i dag.

Tremaster impregnert med kreosot utgjør de fleste kraftlinjer i Norge. Kreosot er et lite miljøvennelig materiale som også kan være kreftfremkallende. EU har foreslått et forbud mot kreosot fra 2018.
Tremaster medfører dessuten høye vedlikeholdskostnader, bl.a. pga av hakkespett- og råteangrep som ødelegger mastene og fører til store kostnader for netteierne. Når Otera nå inngår samarbeid med OPS om utvikling av komposittmaster, vil også kostnadene knyttet til vedlikehold reduseres betraktelig. OPS er en kjent norsk utvikler av løsninger i kompositt. Fram til nå har selskapet hovedsakelig levert produkter til olje- og teknologibransjen, men gjennom samarbeidet med Otera utvides porteføljen med komposittmaster.
– Kompositt er et fremtidsrettet materiale blant annet på grunn av dets unike holdbarhet. Vi ser at det kommer stadig nye store linjeprosjekter ut på markedet som baserer seg på komposittmaster. Samarbeidet vårt med OPS gjør at vi står sterkere i anbudskonkurranser, sier direktør for marked og innkjøp i Otera, Per O. Mikalsen. Komposittmaster er vedlikeholdsfrie , og kan skreddersys avhengig av bruk og behov. Adm. direktør i OPS, Reidar Anderssen, tror samarbeidet med en etablert aktør som Otera kan bidra til bedre kontakt med sluttbrukermarkedet. – Strengere krav til miljø, og krav til vedlikeholdsfrihet vil føre til at netteiere velger nye materialer og installasjonsmetoder for nye prosjekter. Samtidig er det stort etterslep i utskiftning og vedlikehold av eksisterende linjer. De totale livsløpskostnadene for en komposittlinje vil være konkurransedyktige i forhold til konvensjonelle løsninger, sier Anderssen.
– Kompositt er et mer kostbart materiale enn for eksempel tre. Samtidig er det mye å spare i forbindelse med installering av mastene. Kompositt er mye lettere enn tremaster og stålmaster, og det fører til redusert bruk av helikopter og enklere montering, fremhever Per O. Mikalsen i Otera.

Samarbeidet mellom Otera og OPS er i startfasen, og det jobbes nå med å realisere et pilotprosjekt i samarbeid med en netteier som vurderer å benytte seg av komposittmaster. (Kilde: Otera/Energibransjen.no)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094