23948sdkhjf

Brødr. Aa blir 40 prosent kinesisk

(Hyen 4. jan. 2016) Det er i dag gjort kjent at Hong Kong-baserte Chu Kong Shipping Enterprises (Holding) (CKSE) gjennom et datterselskap kjøper 40 prosent av det norske hurtigbåtverftet Brødrene Aa AS i Hyen. Avtalen ble gjort allerede 16. desember 2015 og den innebærer også etablering av et Brødr. Aa-selskap i Hong Kong.

Det var altså under en seremoni i Hong Kong 16. desember 2015 at det ble inngått en avtale om salg og kjøp av 40 prosent av aksjene i Brødr. Aa AS.
Avtalen må godkjennes av bedriftenes organer før den trer i kraft. Den kinesiske investeringen gjøres som en rettet emisjon av aksjer i Brødr. Aa. Det betydelige transaksjonen vil gi Hyen-selskapet solide, finansielle muskler for fremtidig utvikling.

Globalt anerkjent
Brødr. Aa i Hyen har det siste 10-året bygget til sammen 50 karbonfiberfartøyer (inkludert de som er under bygging), i hovedsak raske, kommersielle passasjerkatamaraner i karbonfiberkompositt. Fartøyene ligger i størrelsesområdet 20-41 meter og Brødr. Aa regnes i dag som en global leder for produksjon av karbonfiberfartøyer i dette segmentet.

Det kinesiske selskapet som kjøper seg inn i Brødr. Aa opererer i dag omkring 50 passasjerhurtigbåter i Hong Kongs og kinesiske farvann og er den største operatøren i området.
Samarbeidet mellom partene startet allerede i fjor høst med skipsbyggingskontrakter og bygging av to karbonfiber-katamaraner på 41 meter ved verftet i Hyen.

Bygger verft i Kina
Chu Kong Shipping er børsnotert i Hong Kong, med den kinesiske staten som hovedeier. Gruppen og tilknyttede selskaper vil oppføre et nytt verft i Fastlands-Kina for utrustning og bygging av karbonfiberfartøyer basert på teknologien fra Brødr. Aa. Dette vil gi samarbeidet en ny dimensjon, og vil gi svært konkurransedyktige produkter til markedet.

Etablerer selskap i Hong Kong
Brødr. Aa AS vil etablere et selskap i Hong Kong, som sammen med verftet i Hyen skal ta seg av markedsføring, salg og prosjektering i Østen. Dette selskapet vil dessuten være sentralt i å bistå i oppføringen og igangsettingen av det nye «state of the art»-verkstedet i Fastlands-Kina.

Økt tilgang til det internasjonale markedet
Avtalen og de påfølgende transaksjonene gir et godt uttrykk for hvilken styrke, teknologi, kunnskap og kompetanse som Brødr. Aa har bygget opp. Den er samtidig en anerkjennelse til mange aktører og samarbeidspartnere i norsk komposittindustri. Det viser at det er mulig å etablere verdensledende virksomhet også i Norge.
Et stort, internasjonalt marked og den økte kapasiteten som de to samarbeidspartnerne etablerer, vil både styrke konkurransekraften mellom de to verftene og gi komparative fortrinn for videre utvikling både i Norge, i Kina og i Østen.

Ytterligere detaljer om emisjonen vil ikke offentliggjøres, men daglig leder i Brødr. Aa, Tor Øyvin Aa, opplyser at man regner med at avtalen vil kunne gjennomføres i løpet av 1. kvartal 2016.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079