23948sdkhjf

Nullvekst i industrien, oljeklyngen sliter

Industrien i Norge får null i omsetningsvekst i 2016, målt mot fjoråret. Oljerelatert industri rapporterer om en omsetningssvikt på seks prosent, mens fastlandsindustrien vokser med tre prosent. Det viser Norsk Industris Konjunkturrapport for 2016, som ble presentert torsdag 28. januar.

På pressekonferansen: Asle Isaksen, asle@plastforum.no
Eksporten fra Norge faller totalt sett i 2016. Takket være en sterkt svekket kronekurs (ned rundt 10 prosent siden i fjor på samme tid), så avhjelpes eksportbedriftene noe. Men prisene på råvarer inn til Norge øker som følge av svak krone. Dessuten er prispresset stort internasjonalt. Norske bedrifter som eksporterer må derfor fortsatt skjerpe både inntjening og produktivitet. For Oljerelatert industri varsler Konjunkturrapporten om rundt ni prosents eksportnedgang. Fastlandsindustrien øker med én prosent. Industrieksporten fra Norge totalt sett, faller med en prosent, målt mot fjoråret.
Sysselsettingen i industrien går ned i 2016. Også her er det leverandørindustrien til olje- og gassnæringen, det som altså kalles Oljeklyngen, som kutter flest jobber (minus 6,7 prosent), mens industrien samlet sett reduserer beskjeftigelsen med 4,1 prosent i 2016. Det betyr at også fastlandsindustrien kutter jobber. Det er områdene fra Kristiansand i sør til Kristiansund på Møre-kysten som merker problemene aller sterkest. Her har leveransene til oljeindustrien stått sentralt i mange år.
Johan Sverdrup-utbyggingen kom i rett tid for leverandørindustrien. Utbyggingen av feltet endrer ikke totalbildet av nedgang i leveransene til olje og gass, men bedrer den helt klart. Situasjonen i oljeklyngen kan oppsummeres slik: Nedbemanning, produktivitetsutvikling og teknologiutvikling skjer kontinuerlig. Johan Sverdrup-kontraktene kom beleilig for svært mange.
Omstilling venter for mange bedrifter. Den må komme for de som ensidig har satset på olje- og gassleveranser. Heldigvis har Norge også andre næringer som går godt og som forventes å ha en gullalder i ennå lang tid. Oppdrettsnæringen er en slik næring og under pressekonferansen trakk både Knut Sunde og Stein Lier Hansen fram nettopp fiskeoppdrett som en næring med muligheter. Næringen har hatt en eventyrlig utvikling, men har også store utfordringer som krever nytenking og alternativer. Forhold rundt rømming, lus på fisken etc. krever nye løsninger. Det siste året har vi sett mange friske eksempler på nye, bærekraftige løsninger, ikke minst i deltakelse fra flere plast- og komposittbearbeidende bedrifter. Her ligger enorme muligheter framover.
«Industri Futurum» og bruk av ny teknologi ble flere ganger trukket fram på pressekonferansen. «Industri Futurum» er Norsk Industris versjon av den internasjonale Industri 4.0. Rapporter fra norske industribedrifter gir absolutt inntrykk av at industrien gjennomgående er positiv til nye muligheter. Industrien er teknologioptimister og forstår at investeringer og kompetanseløft behøves for å hevde seg i konkurransen. Ny teknologi gir nye muligheter for industriell aktivitet i Norge, selv om makrobildet fortsatt er at den internasjonale konkurransen er og kommer til å forbli hard.
Tilgangen på teknisk kvalifisert arbeidskraft til industrien, som har vært en hodepine i mange år, spesielt for fastlandsindustrien, er nå endret. De fleste av medlemsbedriftene til Norsk Industri rapporterer om grei tilgang på ingeniører/sivilingeniører. Også tilgangen på operatører i industrien er tilfredsstillende for de aller fleste. Kun et fåtall bedrifter har problemer med å skaffe seg arbeidskraft.
Mer romslige permitteringsordninger må komme. Det tok Norsk Industris representanter tydelig opp ved presentasjonen av Konjunkturrapporten. Til tross for arbeidet med omstilling og det å få fotfeste i andre bransjer, trenger mange bedrifter enten å nedbemanne mer, eller få en mer romslig permitteringsordning enn dagens 30 uker. Norsk Industri og LO har allerede bedt Regjeringen om en permitteringstid på 52 uker, nettopp begrunnet i de spesielle utfordringene som særlig bedriftene i oljeklyngen har.
Skattereformene står i kø i 2016 . Selskapsskatten skal ned. Norsk Industri spør seg om hvor mye departement og politikere bestemmer seg for. Organisasjonen sier også at den særnorske rentebegrensningsordningen svir. Videre har Regjeringen foreslått å avvikle startavskriving på industriens maskiner. Det beklager Norsk Industri på det sterkeste. På den annen side verdsettes Regjeringens forslag om å fjerne eiendomsskatt på industriens maskiner. Formuesskatt på arbeidende kapital ser ut til å kunne få en for industrien positiv avklaring. Alt dette arbeides det med i 2016 - et år med spesielt store utfordringer for (deler av) norske industribransjer – et år som også byr på muligheter!
Den som vil lese eller laste ned Konjunkturrapportene 2016 kan gjøre det her: http://www.norskindustri.no/siteassets/dokumenter/konjunkturrapporten_2016_web.pdf
Se/last ned presentasjonene fra Norsk Industri, med grafer og litt statistikk her: http://www.norskindustri.no/siteassets/dokumenter/konjrapp_2016_presentasjon.pdf
Og vil du se hele pressekonferansen live, den varer en halvtime, får du tilgang her: http://webtv.hegnar.no/presentation.php?webcastId=29496819
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.377