23948sdkhjf

Hedersprisen for god design 2016 tildelt Laerdals fosterlydsmonitor

Onsdag kveld, 27. april, ble Laerdal Global Health ropt opp som vinner av Hedersprisen for god design 2016. Stavangerbedriften har utviklet et fosterlydsapparat, Moyo, som kan redde livet til tusenvis av barn under fødsel.
– 10 ganger har vi mottatt Merket for god design , og endelig tar vi steget helt til topps og vinner hovedprisen, Hedersprisen for god design, uttalte en glad Tor Inge Garvik, like etter at han hadde mottatt prisen foran en stappfull sal under Transform 2016 (tidligere Designdagen) på DOGA-huset i Oslo. Han er leder for produktutvikling i Laerdal Global Health.
Laerdal Global Health var nominert til prisen sammen med Rokilde sykehjem og møbelprodusenten Vestre. Laerdal har vært dyktige til å bruke egne ressurser på huset i dette prosjektet, og det smaker selvfølgelig godt å vinne Hedersprisen for et viktig prosjekt. – Vi har fått mye oppmerksomhet for produktene vi lager for å redde mor og barns liv. Denne gangen konsentrerte vi oss om hvordan vi kunne berge det ufødte liv, forteller produktutvikler Øystein Gomo.
Brukermedvirkning gis en stor del av æren for at Moyo har blitt så vellykket. Det kunne industridesigner Cenk Aytekin i Laerdal Medical fortelle etter prisoverrekkelsen. – Vi lærte veldig mye om hverdagen og utfordringene til fødselshjelpere i Tanzania. Innspillene vi fikk førte til flere viktige endringer underveis i designprosessen, sier Aytekin. Ikke mindre enn fem ganger tok designteamet turer til sykehuset Hatdom Lutheran Hospital i Tanzania for å intervjue lokale fødselshjelpere og få dem til å teste prototyper Fødselshjelperne besøkte også Laerdal Global Health i Stavanger ved flere anledninger.
Moyo gjør at man finner fosterlyden på sekunder. Apparatet er utviklet i samarbeid mellom søsterselskapene Laerdal Medical og Laerdal Global Health. Moyo er et mer nøyaktig og brukervennlig apparat for å måle hjertefrekvens hos fosteret enn dagens utstyr. Der det med konvensjonelt utstyr kan ta flere minutter å finne fosterets hjertelyd, bruker Moyo bare noen sekunder. Et skjermbilde viser utviklingen i hjertelyd de siste 30 minuttene, og ved avvik fra normalen utløses en alarm for å påkalle assistanse. Magebelte og nakkestropp gjør at mor kan bevege seg fritt med sensoren på seg, og en egen pulsmåler for mor gjør at fødselshjelperen ikke blander sammen mor og barns hjertelyd. Dermed kan mange potensielt fatale inngrep unngås.
Anslagsvis to millioner barn mister hver år livet under fødsel. 99 prosent av disse dødsfallene skjer i ressursfattige områder. – Forskning viser at fosterlydsovervåking gjennomført etter gjeldende retningslinjer kan redde 30 prosent av de som ellers ville dødd under fødsel, og dessuten reduseres antall barn som blir født uten å puste selv med 40 prosent. Vi skjønte at vi her kunne levere en løsning som kunne redde mange liv, sier Tor Inge Garvik.
Samtaler med jordmødre ved et sykehus på landsbygda i Tanzania avdekket en rekke behov som det stavangerbaserte selskapet tok med til tegnebordet. Et problem som tidlig ble utpekt var mangel på tid til å følge opp hver pasient, som følge av underbemanning. – En fødselshjelper kan ofte ha ansvar for opptil 10 fødende kvinner samtidig. Det gjør det vanskelig å identifisere og følge opp risikotilfeller, særlig siden eksisterende utstyr gjerne er upresist, tungvint og tidkrevende å bruke, avslutter Tor Inge Garvik. Med Moyo får de en ny hverdag – og mange flere barn overlever fødselen. (Henning Poulsen, Pressenytt)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.067