23948sdkhjf

Grønt Punkt politianmelder Swerec

Den endelige revisjonsrapporten om Grønt Punkts avtaler med svenske Swerec viser manipulering av rapporterte materialgjenvinningstall. Fraksjonen som heter «mixed plastics» er i sin helhet sendt til forbrenning. Nå kreves 15 millioner kroner tilbakebetalt, kanskje mer.

All plastemballasje samlet inn fra norske husholdninger må sorteres før det kan materialgjenvinnes. Til dette har Grønt Punkt Norge og søsterselskapet FTI inngått avtale med ett anlegg i Sverige og tre i Tyskland. Her sorteres plastemballasjen i seks forskjellige kvaliteter. Fem av kvalitetene har en verdi på råvaremarkedet, mens sorteringsrestene «Mixed plastic» ikke er en økonomisk attraktiv kvalitet.

Revisjon avslørte
Grønt Punkt og FTI engasjerte sammen revisjonsselskapet Ernst & Young for å gjennomføre en revisjon av Swerecs virksomhet etter at det ble oppdaget alvorlige feil i rapporteringen fra selskapet høsten 2015. Den endelige revisjonsrapporten viser at anlegget over tid har manipulert rapportene som viser materialgjenvinningsgrad.
I styremøte 19. april vurderte styret i Plastretur AS, ett av selskapene i Grønt Punkt Norge, dette som så grovt at det ble besluttet å politianmelde saken og i tillegg kreve refundert alle kostnader knyttet til sortering av plast i 2014 og 2015. i overkant av 15 millioner kroner.

Krav om 80 prosent materialgjenvinning
I avtalene med sorteringsanleggene settes det krav til at 80 prosent av all plastemballasje skal utsorteres til materialgjenvinning. Dette inkluderer kvaliteten «Mixed plastic» som må sendes til spesielle gjenvinnere for å materialgjenvinnes. For å oppnå kravet om 80 prosent, betales det ekstra til sorteringsanleggene for også å materialgjenvinne denne fraksjonen.

Sendte bare 32 prosent til materialgjenvinning
Ernst & Youngs rapport bekrefter jukset. Kun 32 prosent av plastemballasjen sendt til Swerec i 2014 ble sortert ut til materialgjenvinning, 37 prosent i 2015. Styret i Plastretur AS besluttet altså å politianmelde forholdet samt å kreve tilbake all godtgjørelse betalt til Swerec i 2014 og -15. Samtidig ble avtalen om levering til Swerec terminert.
Revisjonsrapporten indikerer at forholdet kan ha pågått også før 2014. Det vil derfor bli vurdert om kravet skal utvides til også å gjelde sortering helt tilbake til 2010, da anlegget, slik det står i dag, ble åpnet.

Feil i rapportert returgrad
Avviket har dessuten medført feil i rapportert returgrad for all plastemballasje fra 40,4 til 36,8 i 2014, altså 3,6 prosentpoeng. Rapportering for 2015 levert Miljødirektoratet 8. april i år inkluderer lav materialgjenvinningsgrad fra Swerec, men viser likevel en samlet materialgjenvinningsgrad for all plastemballasje på 36,2 prosent. Det er en overoppfyllelse av kravet på 30 prosent i dagens bransjeavtale. Miljødirektoratet samt alle kommuner og interkommunale renovasjonsselskaper med plastinnsamling er blitt orientert fortløpende og Grønt Punkt er tilfreds med at gjenvinnngsprosenten likevel er over målene. Men selvfølgelig ikke tilfreds med jukset som har foregått hos Swerec. Saken holdes løpende varm.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094