23948sdkhjf

Minerydder fra Helgeland Plast vekker interesse

En båt som kan fjernstyres og er laget for å gjøre minerydding sikrere for Forsvaret er nylig overlevert til Sjøforsvaret. Båten er bygd på den ordinære, suksessrike plattformen til Helgeland Plast, brukt bl.a. mot havbruksnæringen – en båt basert på utstrakt bruk av PE.


Daglig leder i Helgeland Plast, Stig Meisfjord, gir uttrykk for å være godt fornøyd med denne ordren – og ikke minst den viraken det har blitt rundt fartøyet.
– Båten er designet og utviklet i tett samarbeid med kunden og levert i henhold til spec, tidsplan og priskalkyle. Kundetilpassede båter slik som denne, i kombinasjon med våre standardutgaver, gir et godt grunnlag for våre konkrete planer om en dobling av produksjonskapasiteten i 2017, forteller Stig til Plastforum

Fjernstyringen er viktig i farlige oppdrag som minerydding. Fra før har Helgeland Plast levert tre fjernstyrte fartøyer, men «Odin» er det første av denne nye typen. Stig forteller at det har tatt ca. ett år å utvikle og produsere båten siden de første innledende samtalene ble ført med Forsvaret. Båten skal ha med seg og kunne sette ut/ta inn de fire meter lange undervannsfartøyene («Hugin» og «Muin») som brukes i jakten på miner i norske kystområder.
Båten kan også styret manuelt.

Fartøyet har skapt blest og i begynnelsen av september får Helgeland Plast besøk av NOFO, Norsk oljevernforening for operatørselskap. Nå håper de å få kontrakt for å utvikle enda en fjernstyrt båt som kan brukes til å samle opp oljesøl.
Prislappen for «Odin» endte på mellom tre og fire mill. kroner. Båten veier fem tonn og har en toppfart på 30 knop. Den har en trekkraft på over to tonn og er i stand til å bråstoppe.
– Normalt leverer vi 60-80 båter i året, avhengig av størrelsesfordelingen. Mange av båtene går til havbruksnæringen og ulike sjø-entreprenører, men også til Politiet, Redningsselskapet, Brannvesenet samt en stigende turistnæring med Hurtigruta i spissen. I takt med økende etterspørsel etter Polarcirkel PE-båter rigger vi nå produksjonen for å kunne doble omsetningen for båtavdelingen i 2017, avslutter en optimistisk Stig Meisfjord.

Interesserte kan se mer om fartøyet her:
http://www.ffi.no/no/Aktuelle-tema/Sider/Tryggere-minerydding-med-nytt-konsept.aspx
http://elektronikknett.no/Artikkelarkiv/2016/August/Autonome-Odin-rydder-miner
http://www.tu.no/artikler/her-er-norge-verdensledende-na-skal-vi-gjore-det-til-en-milliardindustri/347799
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078