23948sdkhjf

«Vison of The Fjords» kåret til Årets skip 2016

Ikke uventet ble det hybrid-elektriske sightseeingfartøyet, «Vision of the Fjords», designet og bygget av Brødr. Aa AS, kåret til «Ship of the Year 2016» av magasinet «Skipsrevyen». Kåringen fant sted 7. september i den norske paviljongen på verdens største skipsfartsmesse, SMM i Hamburg.

Det var statssekretær Dilek Ayhan fra Nærings- og fiskeridepartementet som overrakte prisen til verftet Brødr. Aa og rederiet The Fjords.
Hensikten med prisen er å spre informasjon om kompetanse og produktutvikling i det norske, maritime miljøet. At årets norske kåring ble lagt til verdens største skipsfartsmesse var for å få gitt maksimal, internasjonal oppmerksomhet omkring vinnerkonseptet.
Hovedkriteriene, som juryen vektla, var graden av innovasjon og at skipet leveres fra et norsk skipsverft. Fartøyet representerer et teknologisk løft innen sin nisje og fremstår som en milepæl i sitt operasjonssegment.

Juryens kommentarer om vinneren var bl.a. at «Årets skip» virkelig er nyskapende. Det har effektiv dieselfremdrift for bruk under lange transportstrekninger og overgår til elektrisk fremdrift for å skap ro og forurensningsfri sightseeing i trange, norsk fjorder. Vakre Nærøyfjorden, som står på UNESCOs liste for bevaringsverdig natur, er nettopp en slik fjord. Juryen påpekte også at den helt spesielle utformingen av skipet, en katamaran med karbonfiberskrog og moderne passasjerfasiliteter, representerte noe helt nytt.

Representanter for Brødr. Aa og operatøren The Fjords var tilstede under SMM-utstillingen i Hamburg.
– Det er en ære for oss å bli tildelt prisen «Ship of the Year 2016». Dette prosjektet har vært et utfordrende reise fra dag én. Det kombinerer bruk av karbonfiberkompositt med ambisiøs, design og ny, hybrid fremdriftsteknologi, alt utført i løpet av 12 måneder. «Vision of the Fjords» er et produkt av kollektiv innsats fra verftet, operatør og leverandører. Alt har skjedd i en konstruktiv dialog med norske, maritime myndigheter, sa adm. direktør Tor Øyvin Aa i sin takketale

«Vision of the Fjords» er virkelig et sightseeingfartøy som gir maksimal opplevelse for passasjerene. Det lette fartøyet med hybrid-fremdrift reduserer det miljømessige fotavtrykket. Katamaranen er 42 meter lang, 15 meter bred og er bygget i karbonfiberkompositt. Det er klassifisert av DNV GL og sertifisert for 400 passasjerer.
Det spektakulære skroget er designet av Paradis Nautica. Det hybride fremdriftssystemet er utviklet av Mancraft og gir båten en toppfart på 19 knop. Fremdriftskontroll og automasjonssystemer er levert av Marcontrol, batterisystemet av ZM/LG, mens lade- og strømstyringssystemer er levert av ABB.

Fartøyet er bestilt av The Fjords AS. Det vil gå i rute på Nærøyfjorden, Lysefjorden og Geirangerfjorden. Det er behov for beskyttelse av disse trange, norske fjordene. Elektrisk fremdrift er en miljøriktig løsning.
Rolf Sandvik, adm. direktør i The Fjords As kommenterte nettopp dette i sin takk.
– «Vision of the Fjords» overgår alt annet i ikoniske, norske farvann. Fartøyet tilbyr en unik opplevelse for passasjerene. Båt og mennesker går på mange måter i ett med naturen som omgir dem, sa Rolf Sandvik.

Utvendige design er inspirert av en kronglete fjellvei. Passasjerene gis frihet til å gå rundt på skipet mens de nyter naturen. Innvendig har fartøyet passasjersalonger på to dekk, med store panoramavinduer, sitteplasser i flere konfigurasjoner og en stor kiosk for forfriskninger på hoveddekket.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063