23948sdkhjf

50 mill. kroner for oppstart av industrielle testsentre

Næringsminister Monica Mæland og fiskeriminister Per Sandberg inviterte 22. september et lite knippe industrirepresentanter og Norsk Industri til møte i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). Der var en ny industrimelding og testsentra hovedtemaet. Gleden var stor da næringsministeren der og da avslørte at regjeringen i statsbudsjettet for 2017 foreslår en bevilgning på 50 millioner kroner til oppstarten av testsentre, kalt Norsk Katapult.

Norsk Industri melder at Norge allerede neste år kan få delfinansiert flere industrielle testsentre (katapulter) der industrien kan samarbeide om pilotering og testing.
Dette er et nytt innovasjonsvirkemiddel som ble foreslått første gang i 2014 fra virkemiddelaktørene SIVA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet – med stor støtte fra industrien.
– At vi allerede neste år kan få delfinansiert slike katapulter, har vært en av Norsk Industris viktigste, industrielle kampsaker, sier Knut E. Sunde i en kommentar.

Plastos daglige leder , Lars Stenerud, var med på møtet med de to ministrene. De andre representantene som møtte i NFD var Svein Terje Strandlie fra bildelprodusenten Benteler, Arnt Dahle fra Rolls-Royce Marine og Sverre Narvesen fra SINTEF Raufoss. Fra Norsk Industri deltok Katrine Vinnes og Knut E. Sunde.

De to ministrene legger 30 millioner friske midler og 20 millioner kroner fra omdisponering – totalt 50 mill. kroner – på bordet til etableringen av Norsk Katapult i 2017. Monica Mæland fortalte at de vil komme tilbake til den konkrete innretningen av ordningen i Industrimeldingen, som er ventet på nyåret i 2017.
– Vi har gjennom arbeidet med industrimeldingen besøkt en rekke industribedrifter, klynger og forskningsmiljøer som har pekt på behovet for å øke innovasjonskraften med nye virkemidler i test og demonstrasjonsfasen – eller dødens dal som det populært kalles, sa Monica Mæland.
– Ikke minst har vi blitt inspirert av innovasjonsmodellene som brukes i Tyskland, og særlig England - hvor man har høstet gode erfaringer med sine katapultsentre. Norsk Katapult er inspirert av disse, men nå skal vi bruke tiden fremover i samarbeid med industrien til å definere en innretning som passer spesielt for norske forhold. Ordningen skal være et spleiselag basert på offentlig-privat samarbeid, og den vil ta høyde for en variasjon i behovet – både når det gjelder bransjeområder, størrelse og omfang. Katapultene har også det fine i seg at de kan spille en rolle for kompetanseheving og opplæring på ny teknologi, for eksempel knyttet til digitalisering, fortsatte hun.

Testsentre har vært etterlyst av industrien – og nå skjer det noe. De vil være viktige bidrag til å styrke kompetansemiljøene, tverrfaglig samarbeid mellom ulike aktører, få etablert FoU-fasiliteter lokalt og ikke minst tiltrekke seg frisk kapital til aktuelle prosjekter.
Her kan industrien dele på kostbart testutstyr, gjøre det tilgjengelig for flere. Eller som Lars Stenerud fra Plasto uttrykte det:
– Dette er svært positivt. Slike katapulter vil sammen med klynge- og forskningsprogrammer bli et viktig verktøy også for omstilling mellom bransjer, fordi det bringer sammen ulike kompetansemiljøer. Fra olje- og gass til havbruk er bare ett eksempel, sa Lars Stenerud etter møtet.
Se hele meldingen på:
https://www.norskindustri.no/Om-Norsk-Industri/Aktuelt/Jubel-for-katapult-pa-norsk
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.344