Forskere trekker tilbake artikkel om mikroplast og fisk

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

I juni i fjor fikk et forskerteam fra Uppsala universitet inn en forskningsartikkel i tidsskriftet Science. Den handlet om fiskeyngels inntak av mikroplastpartikler. Nå har forskerne bedt om at artikkelen/innholdet tilbakekalles. Det skjer etter at Centrala Etikprövningsnämnden (CEPN) i Sverige i slutten av april kom med skarp kritikk av studien.


I artikkelen , som fikk stor medieoppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, beskrev forskerne hvordan de oppdaget at fisk, på et tidlig livsstadie, endrer sin atferd og vokser dårligere hvis de får tilgang til mikroplastpartikler. Blant annet skrev forskerne at abboryngel velger å spise mikroplastpartikler framfor naturlig mat som dyreplankton, og at dette har ført til betydelig høyere dødelighet.

Studien ble senere stemplet som uredelig/tjenesteforsømmelse av andre forskere. Da besluttet Universitetet i Uppsala selv å innlede en såkalt forberedende undersøkelse og der en ekstern ekspertgruppe fikk i oppdrag å uttale seg i saken basert på universitetets interne regelverk. Samtidig sendtes saken til ekspertgruppen for forskningsuredelighet i CEPN for også derfra å få en uttalelse.

I sitt brev til tidsskriftet Science , der forskerne ber om at den publiserte artikkelen trekkes tilbake, begrunner de dette med at vitenskap må baseres på et solid grunnlag og at resultatene i deres studie, selv om de er korrekte, ikke kommer til å bli oppfattet som pålitelige så lenge mistanke om uredelighet foreligger.

– Vi ser svært alvorlig på det inntrufne. Det kan skade tilliten til både universitetet og forskningen, sier Johan Tysk, viserektor for vitenskapsområdet teknologi og naturvitenskap ved Uppsala universitet, i en pressemelding.

Artikkelen som ble trukket tilbake 3. mai 2017 er skrevet av Oona M. Lönnstedt og Peter Eklöv og bærer tittelen «Environmentally relevant concentrations of microplastic particles influence larval fish ecology» (oversatt til norsk med noe sånt som: Miljørelevante konsentrasjoner av mikroplastpartikler påvirker økologien for fiskeyngel.)
Artikkelen kan, selv om den er trukket tilbake, leses på hjemmesidene til Science.

Se også mer informasjon om saken på forskning.no, der det bl.a. kommer fram at en norsk forsker ved NTNU står bak innklagingen av de to fra Uppsala universitetet. Se artikkelen på
http://forskning.no/fisk-forskningsetikk-naturvitenskap-om-forskning/2017/05/trekker-tilbake-forskningsartikkel-etter
(Kilde: Uppsala universitet/plastnet.se og forskning.no)


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Nyhetsbrev

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Online Newspaper Archive

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Brødr. Aa vant Siva-prisen

ATM Brovig og ENGEL med serviceavtale

Hedersprisen til Paal Fischenich

Tester ut ny tidevannsteknologi

USA valgte NSM-missiler fra Kongsberg

På arktisk ekspedisjon for å kartlegge mikroplast

Oppdatert om rør-i-rør

Kutter anslag for oljeinvesteringer

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene Stortinget har vedtatt ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning – nå er det opp til Regjeringen om fagskolene blir plassert på et høyere nivå i kvalifikasjonsrammeverket.

Ukas vits: Lønnsforhandling

Lanserer ny standard for vann og avløp

Bortimot 30 personer hadde møtt opp da den nye DiVA-guiden ble lansert i Norconsults lokaler i Sandvika 22. mai. DiVA, Digital VA-forvaltning, skaper en helt ny standard for hoved- og saneringsplaner i vann- og avløpsbransjen.

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Optimistiske ledere

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.14