23948sdkhjf

Forskere trekker tilbake artikkel om mikroplast og fisk

I juni i fjor fikk et forskerteam fra Uppsala universitet inn en forskningsartikkel i tidsskriftet Science. Den handlet om fiskeyngels inntak av mikroplastpartikler. Nå har forskerne bedt om at artikkelen/innholdet tilbakekalles. Det skjer etter at Centrala Etikprövningsnämnden (CEPN) i Sverige i slutten av april kom med skarp kritikk av studien.

I artikkelen , som fikk stor medieoppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, beskrev forskerne hvordan de oppdaget at fisk, på et tidlig livsstadie, endrer sin atferd og vokser dårligere hvis de får tilgang til mikroplastpartikler. Blant annet skrev forskerne at abboryngel velger å spise mikroplastpartikler framfor naturlig mat som dyreplankton, og at dette har ført til betydelig høyere dødelighet.

Studien ble senere stemplet som uredelig/tjenesteforsømmelse av andre forskere. Da besluttet Universitetet i Uppsala selv å innlede en såkalt forberedende undersøkelse og der en ekstern ekspertgruppe fikk i oppdrag å uttale seg i saken basert på universitetets interne regelverk. Samtidig sendtes saken til ekspertgruppen for forskningsuredelighet i CEPN for også derfra å få en uttalelse.

I sitt brev til tidsskriftet Science , der forskerne ber om at den publiserte artikkelen trekkes tilbake, begrunner de dette med at vitenskap må baseres på et solid grunnlag og at resultatene i deres studie, selv om de er korrekte, ikke kommer til å bli oppfattet som pålitelige så lenge mistanke om uredelighet foreligger.

– Vi ser svært alvorlig på det inntrufne. Det kan skade tilliten til både universitetet og forskningen, sier Johan Tysk, viserektor for vitenskapsområdet teknologi og naturvitenskap ved Uppsala universitet, i en pressemelding.

Artikkelen som ble trukket tilbake 3. mai 2017 er skrevet av Oona M. Lönnstedt og Peter Eklöv og bærer tittelen «Environmentally relevant concentrations of microplastic particles influence larval fish ecology» (oversatt til norsk med noe sånt som: Miljørelevante konsentrasjoner av mikroplastpartikler påvirker økologien for fiskeyngel.)
Artikkelen kan, selv om den er trukket tilbake, leses på hjemmesidene til Science.

Se også mer informasjon om saken på forskning.no, der det bl.a. kommer fram at en norsk forsker ved NTNU står bak innklagingen av de to fra Uppsala universitetet. Se artikkelen på
http://forskning.no/fisk-forskningsetikk-naturvitenskap-om-forskning/2017/05/trekker-tilbake-forskningsartikkel-etter
(Kilde: Uppsala universitet/plastnet.se og forskning.no)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078