Nærmer seg sprøytestøping

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Stratasys har nå tatt et skritt i retning av lavvolumproduksjon ved introduksjonen av Stratasys Continuous Build 3D Demonstrator. Det skjedde på RAPID + TCT messen i Pittsburgh, USA. Denne nye plattformen består av en modulær enhet med flere 3D-utskriftsceller som arbeider samtidig slik at man kan produsere deler i en kontinuerlig strøm.


Stedet for RAPID + TCT-messen var Pittsburgh i mai 2017. Plastforum, sammen med et knippe journalister og nøkkelkunder, var samlet «for å bli vist noe stort». Forventningene var der og ryktene hadde visstnok også florert i forkant.
Selve prosessen i den nye enheten er lik den vi kjenner fra Fortus-printerne. Det er likevel helt tydelig at teknologien for 3D-print tar et nytt skritt nærmere sprøytestøping.

Øker kapasiteten
Under temaet «Vi skaper det neste som skjer innen fremstilling» fortalte markedssjef Tim Bohling at selskapets nære samarbeid med brukerne har kartlagt både arbeidsflyt og arbeidsform.
– Vi vet ganske godt hva behovet er og hvilke oppgaver utstyret vårt benyttes til. Dette legger vi alltid til grunn for neste skritt fra Stratasys, sa han og viste til tidligere og nylige innovasjoner som Robotic Composite 3D Robot og materialet FDM nylon 12 CF.
Den store nyheten denne gang handlet imidlertid om produksjonskapasitet som foreløpig har fått navnet «Stratasys Continuous Build 3D Demonstrator».
Det er en enhet, kall det gjerne et system, som foreløpig ikke er til salgs, men kun til utprøving hos visse kunder og miljøer. Den nye enheten er en modul med tre printere på hverandre. De tre printere kan videre kobles sammen med flere moduler til større produksjonsanlegg.

Kontinuerlig
Til forskjell fra tradisjonelle printere føres nå en polykarbonatfilm over bordet som produktene printes på. Det betyr at når et produkt er ferdig vil detaljen fraktes ut og folien kuttes. Dermed kan en ny jobb starte få sekunder etter. De ferdige produktene lander i en kasse, men må foreløpig plukkes opp og vaskes manuelt for å fjerne støttematerialet.
Hele arbeidsflyten baseres på programvare som benytter en infrastruktur som ligger i «skyen». Det gjør at brukerne eller printerne kan være plassert hvor som helst. En mengde printere kan jobbe sammen uten at de bør stå på samme sted osv. Programvaren sjekker hvilken printer som er ledig og setter i gang jobbene.
Masseproduksjon er sentralt og Stratasys mener at de med dette nå faktisk kan konkurrere med sprøytestøpte produkter for volumer på tre til fem tusen stykk i året.
Foreløpig er nok ikke dette tallet helt reelt fordi man foreløpig kun kan boltre seg med ABS som byggemateriale.
Roger Kelesoglu fra Stratasys mener at man nå dekker et behov som ingen andre har hatt en god løsning på. Maskinene i modulen er basert på Fortus-teknologi, men her er det ventet at utviklingen kommer til å gå fort og snart omfatte mange flere materialer.

Ute på prøving
Det nye modulsystemet er blitt testet av flere firmaer, blant annet Fathom i California og Intech, en sprøytestøper i Minnesota. Sistnevnte fortalte at de hadde valgt å ikke satse på 3D-printede prøveverktøy, men i stedet gått rett på produksjon.
Formverktøy skal være i stål ble det også sagt, men selv det er det jo delte meninger om, avhengig bl.a. av antallet som skal produseres.
Det er ingen tvil om at industrien i USA og forsåvidt i hele verden, etterspør stadig mer 3D-produkter. Ledende markedsområder er bil, aerospace, helse og utdanning. Kundene ønsker redusert ledetid og med det nye systemet kan man lett øke kapasiteten ved å bygge på med flere celler.
Jon Hermansen, jon@plastforum.no
(Det vises til artikkel og flere bilder i kommende utgave av Plastforum. Red.anm .)


Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Nexeo og Distrupol under samme paraply

Piratkopier kan gi store skader

De kan forårsake ødelagte maskiner som fører til produksjonsstans og dermed tap av penger. I verste fall kan de til og med føre til personskader. Det handler om falske produkter til for eksempel reservedeler til maskiner eller kulelagre. Problemet er kjent også i plastindustrien.

Fjerner plast fra sixpacken

Selges ikke Braskem likevel?

Vil bygge vindkraft-anlegg i USA

Havbruksdagen åpnes av fiskeriministeren

Nyhetsbrev

Elektriske fly like om hjørnet?

Online Newspaper Archive

RPC-konsernet vurderes solgt!

Økt anvendelse av elektrisitet - fører til redusert behov for energi

Økt anvendelse av elektrisitet og dermed mer effektiv utnyttelse av energi, vil bidra til at verdens energibehov kommer til å falle fra midten av 2030 tallet til tross for at stadig flere får tilgang til energi.

- Norge langt bak på bruk av roboter

Norge har med sine mange små og mellomstore virksomheter enda til gode å forstå hvor stor forskjell en liten robot kan gjøre, selv i en mindre produksjon. Derfor har Universal robots, den danske frontløper for samarbeidende roboter, ansatt Julius Skulstad.

Klimamålene blir ikke oppfylt

Over 3 000 bedrifter søkte SkatteFUNN

Ukens vits: Den uheldige trailersjåføren

Konferanse om fremtidens sirkulære emballasje

Avery Dennison inngår miljøsamarbeid med Plasticity

«Future of The Fjords» ble Årets skip

Passasjerskipet «Future of The Fjords,» bygget av Brødr. Aa for rederiet The Fjords, er kåret til Ship of the Year. Prisen ble delt ut i Hamburg av ambassadør Petter Ølberg under SMMs første dag.

Lanserer tekstilfasade

Norsk-tysk strømkabel kommer på plass

Brimer og ServiTech slår seg sammen

Kjøpet av Braskem ventes sluttført i oktober

Velox er kjøpt av IMCD

Ukens vits: Den filosofiske fiskerkona

Nye sjøkabler i Oslofjorden

Flere besøkende på ONS

Med nytt navn skal polymer-spesialist åpne flere markeder

Vurderer vindpark på Snorre og Gullfaks

ABB er med på «å forandre verden»

Bygger kompetansesenter for biokompositter

Ny storhandel kan være på gang…

Ukens vits: Gøy med muskler

Milliongave til frivillig innsats mot plastforsøpling

Bedrifter: Få råd og veiledning til innovasjonsprosjekter

Nordmenn frykter ikke robotene

Nytt biogranulat for sprøytestøping

Ukens vits: Hevnen er søt

«Speakers Corner» på NTNU i Gjøvik – bruk muligheten!

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.209