Nærmer seg sprøytestøping

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Stratasys har nå tatt et skritt i retning av lavvolumproduksjon ved introduksjonen av Stratasys Continuous Build 3D Demonstrator. Det skjedde på RAPID + TCT messen i Pittsburgh, USA. Denne nye plattformen består av en modulær enhet med flere 3D-utskriftsceller som arbeider samtidig slik at man kan produsere deler i en kontinuerlig strøm.


Stedet for RAPID + TCT-messen var Pittsburgh i mai 2017. Plastforum, sammen med et knippe journalister og nøkkelkunder, var samlet «for å bli vist noe stort». Forventningene var der og ryktene hadde visstnok også florert i forkant.
Selve prosessen i den nye enheten er lik den vi kjenner fra Fortus-printerne. Det er likevel helt tydelig at teknologien for 3D-print tar et nytt skritt nærmere sprøytestøping.

Øker kapasiteten
Under temaet «Vi skaper det neste som skjer innen fremstilling» fortalte markedssjef Tim Bohling at selskapets nære samarbeid med brukerne har kartlagt både arbeidsflyt og arbeidsform.
– Vi vet ganske godt hva behovet er og hvilke oppgaver utstyret vårt benyttes til. Dette legger vi alltid til grunn for neste skritt fra Stratasys, sa han og viste til tidligere og nylige innovasjoner som Robotic Composite 3D Robot og materialet FDM nylon 12 CF.
Den store nyheten denne gang handlet imidlertid om produksjonskapasitet som foreløpig har fått navnet «Stratasys Continuous Build 3D Demonstrator».
Det er en enhet, kall det gjerne et system, som foreløpig ikke er til salgs, men kun til utprøving hos visse kunder og miljøer. Den nye enheten er en modul med tre printere på hverandre. De tre printere kan videre kobles sammen med flere moduler til større produksjonsanlegg.

Kontinuerlig
Til forskjell fra tradisjonelle printere føres nå en polykarbonatfilm over bordet som produktene printes på. Det betyr at når et produkt er ferdig vil detaljen fraktes ut og folien kuttes. Dermed kan en ny jobb starte få sekunder etter. De ferdige produktene lander i en kasse, men må foreløpig plukkes opp og vaskes manuelt for å fjerne støttematerialet.
Hele arbeidsflyten baseres på programvare som benytter en infrastruktur som ligger i «skyen». Det gjør at brukerne eller printerne kan være plassert hvor som helst. En mengde printere kan jobbe sammen uten at de bør stå på samme sted osv. Programvaren sjekker hvilken printer som er ledig og setter i gang jobbene.
Masseproduksjon er sentralt og Stratasys mener at de med dette nå faktisk kan konkurrere med sprøytestøpte produkter for volumer på tre til fem tusen stykk i året.
Foreløpig er nok ikke dette tallet helt reelt fordi man foreløpig kun kan boltre seg med ABS som byggemateriale.
Roger Kelesoglu fra Stratasys mener at man nå dekker et behov som ingen andre har hatt en god løsning på. Maskinene i modulen er basert på Fortus-teknologi, men her er det ventet at utviklingen kommer til å gå fort og snart omfatte mange flere materialer.

Ute på prøving
Det nye modulsystemet er blitt testet av flere firmaer, blant annet Fathom i California og Intech, en sprøytestøper i Minnesota. Sistnevnte fortalte at de hadde valgt å ikke satse på 3D-printede prøveverktøy, men i stedet gått rett på produksjon.
Formverktøy skal være i stål ble det også sagt, men selv det er det jo delte meninger om, avhengig bl.a. av antallet som skal produseres.
Det er ingen tvil om at industrien i USA og forsåvidt i hele verden, etterspør stadig mer 3D-produkter. Ledende markedsområder er bil, aerospace, helse og utdanning. Kundene ønsker redusert ledetid og med det nye systemet kan man lett øke kapasiteten ved å bygge på med flere celler.
Jon Hermansen, jon@plastforum.no
(Det vises til artikkel og flere bilder i kommende utgave av Plastforum. Red.anm .)


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Handelens Miljøfond starter opp 15. august

Etterlyser ny definisjon av bærekraft

Modulbaserte brenselcelleløsninger for båter er prinsippgodkjent

Ny Europa-rekord for gjenvinning av PVC

Oppjustert krav til andel fornybar energi

Lanserer verktøy for samarbeid mellom næringer og studenter

Nyhetsbrev

Hemmeligheten bak kunstig intelligens

Online Newspaper Archive

Førerløse ferger kan erstatte gangbruer

Lager 117 megawatt solkraft

Installerer unikt solcellesystem på busser

PILOT-E utlyser 100 millioner

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Tester ut ny tidevannsteknologi

Oppdatert om rør-i-rør

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.206