Høyeste industriinvesteringer på ni år. Økende!

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Industriens investeringer er i år de høyeste siden 2008, og norske bedrifter planlegger å øke investeringene ytterligere neste år. Investeringene i industri- og bergverksbedriftene er i år over 35 milliarder kroner, ifølge Nasjonalregnskapet som ble lagt frem 24. mai.


Statistisk sentralbyrå publiserte 24. mai tall fra en spørreundersøkelse om investeringer hos et utvalg av bedrifter (kvartalsundersøkelse). Bedriftene rapporterer om ytterligere økning av investeringene i 2017 fra forrige spørreundersøkelse. Og de har planer for en milliard kroner mer neste år.

Nivå i spørreundersøkelsen er for industrien lavere enn Nasjonalregnskapet, særlig for neste år. Men spørreundersøkelsen viser altså at vi har en oppgang. Investeringsnivået neste år er ventet å øke til 18 mrd. kroner fra 17 mrd. kroner i fjor.
Grunnen til at investeringsnivået i spørreundersøkelsen er lavere er at mange investeringer ikke fanges opp i utvalget. I tillegg gjør industribedriftene betydelig investeringene med kortere horisont enn ett år ved at investeringer planlegges, besluttes og utføres i løpet av ett kalenderår.

For investeringer i kraftsektoren og petroleum spør SSB alle bedriftene som er med i spørreundersøkelsen. Derfor er det bedre overensstemmelse mellom Nasjonalregnskapstallene og tallene for spørreundersøkelsen i disse sektorene.
Tallene fra spørreundersøkelsen viser at kraftsektoren forventer ytterligere vekst neste år (13 prosent høyere enn for ett år siden), selv om tallene som bedriftene rapporterer kun er på nivå med 2017. Dette kommer på toppen av flere års sterk økning.
Kraftsektoren forventer økte investeringer i år, fra nivå 30 mrd. kroner til nivå på 34. mrd kroner, mens petroleumsinvesteringene ventes å gå ned fra 154 mrd. kroner i år til 144. mrd kroner neste år.
Men også i disse sektorene arbeides det med investeringer som ikke er med i undersøkelsen. Blant annet må Plan for utbygging og drift (PUD) for et oljefelt være levert til Stortinget før investeringene kommer med i SSBs undersøkelse.
– Norsk Industri er kjent med at det er god fremdrift på mange PUD’er, så vi håper på økte oljeinvesteringer i 2018, ev omtrent som i år, står det å lese i en pressemelding fra Norsk Industri.
(Kilde: Norsk Industri og SSB – Nasjonalregnskap og spørreundersøkelse)


Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Ekornes er tatt av børs – minoritesaksjonærene tvangsutløses

Kjempebehov for fagarbeidere

Allerede 80 % fullt på Nor-Shipping

Imponerende investeringer hos Bergen Plastics

Bygger demobil med gjenvunnet husholdningsplast

Nexeo og Distrupol under samme paraply

Nyhetsbrev

Piratkopier kan gi store skader

De kan forårsake ødelagte maskiner som fører til produksjonsstans og dermed tap av penger. I verste fall kan de til og med føre til personskader. Det handler om falske produkter til for eksempel reservedeler til maskiner eller kulelagre. Problemet er kjent også i plastindustrien.

Online Newspaper Archive

Fjerner plast fra sixpacken

Selges ikke Braskem likevel?

Vil bygge vindkraft-anlegg i USA

Havbruksdagen åpnes av fiskeriministeren

Elektriske fly like om hjørnet?

RPC-konsernet vurderes solgt!

Økt anvendelse av elektrisitet - fører til redusert behov for energi

Økt anvendelse av elektrisitet og dermed mer effektiv utnyttelse av energi, vil bidra til at verdens energibehov kommer til å falle fra midten av 2030 tallet til tross for at stadig flere får tilgang til energi.

- Norge langt bak på bruk av roboter

Norge har med sine mange små og mellomstore virksomheter enda til gode å forstå hvor stor forskjell en liten robot kan gjøre, selv i en mindre produksjon. Derfor har Universal robots, den danske frontløper for samarbeidende roboter, ansatt Julius Skulstad.

Klimamålene blir ikke oppfylt

Over 3 000 bedrifter søkte SkatteFUNN

Ukens vits: Den uheldige trailersjåføren

Konferanse om fremtidens sirkulære emballasje

Avery Dennison inngår miljøsamarbeid med Plasticity

«Future of The Fjords» ble Årets skip

Passasjerskipet «Future of The Fjords,» bygget av Brødr. Aa for rederiet The Fjords, er kåret til Ship of the Year. Prisen ble delt ut i Hamburg av ambassadør Petter Ølberg under SMMs første dag.

Lanserer tekstilfasade

Norsk-tysk strømkabel kommer på plass

Brimer og ServiTech slår seg sammen

Velox er kjøpt av IMCD

Ukens vits: Den filosofiske fiskerkona

Med nytt navn skal polymer-spesialist åpne flere markeder

Vurderer vindpark på Snorre og Gullfaks

ABB er med på «å forandre verden»

Bygger kompetansesenter for biokompositter

Ny storhandel kan være på gang…

Ukens vits: Gøy med muskler

Milliongave til frivillig innsats mot plastforsøpling

Bedrifter: Få råd og veiledning til innovasjonsprosjekter

Nordmenn frykter ikke robotene

Nytt biogranulat for sprøytestøping

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.209