23948sdkhjf

Høyeste industriinvesteringer på ni år. Økende!

Industriens investeringer er i år de høyeste siden 2008, og norske bedrifter planlegger å øke investeringene ytterligere neste år. Investeringene i industri- og bergverksbedriftene er i år over 35 milliarder kroner, ifølge Nasjonalregnskapet som ble lagt frem 24. mai.

Statistisk sentralbyrå publiserte 24. mai tall fra en spørreundersøkelse om investeringer hos et utvalg av bedrifter (kvartalsundersøkelse). Bedriftene rapporterer om ytterligere økning av investeringene i 2017 fra forrige spørreundersøkelse. Og de har planer for en milliard kroner mer neste år.

Nivå i spørreundersøkelsen er for industrien lavere enn Nasjonalregnskapet, særlig for neste år. Men spørreundersøkelsen viser altså at vi har en oppgang. Investeringsnivået neste år er ventet å øke til 18 mrd. kroner fra 17 mrd. kroner i fjor.
Grunnen til at investeringsnivået i spørreundersøkelsen er lavere er at mange investeringer ikke fanges opp i utvalget. I tillegg gjør industribedriftene betydelig investeringene med kortere horisont enn ett år ved at investeringer planlegges, besluttes og utføres i løpet av ett kalenderår.

For investeringer i kraftsektoren og petroleum spør SSB alle bedriftene som er med i spørreundersøkelsen. Derfor er det bedre overensstemmelse mellom Nasjonalregnskapstallene og tallene for spørreundersøkelsen i disse sektorene.
Tallene fra spørreundersøkelsen viser at kraftsektoren forventer ytterligere vekst neste år (13 prosent høyere enn for ett år siden), selv om tallene som bedriftene rapporterer kun er på nivå med 2017. Dette kommer på toppen av flere års sterk økning.
Kraftsektoren forventer økte investeringer i år, fra nivå 30 mrd. kroner til nivå på 34. mrd kroner, mens petroleumsinvesteringene ventes å gå ned fra 154 mrd. kroner i år til 144. mrd kroner neste år.
Men også i disse sektorene arbeides det med investeringer som ikke er med i undersøkelsen. Blant annet må Plan for utbygging og drift (PUD) for et oljefelt være levert til Stortinget før investeringene kommer med i SSBs undersøkelse.
– Norsk Industri er kjent med at det er god fremdrift på mange PUD’er, så vi håper på økte oljeinvesteringer i 2018, ev omtrent som i år, står det å lese i en pressemelding fra Norsk Industri.
(Kilde: Norsk Industri og SSB – Nasjonalregnskap og spørreundersøkelse)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093