Høyeste industriinvesteringer på ni år. Økende!

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Industriens investeringer er i år de høyeste siden 2008, og norske bedrifter planlegger å øke investeringene ytterligere neste år. Investeringene i industri- og bergverksbedriftene er i år over 35 milliarder kroner, ifølge Nasjonalregnskapet som ble lagt frem 24. mai.


Statistisk sentralbyrå publiserte 24. mai tall fra en spørreundersøkelse om investeringer hos et utvalg av bedrifter (kvartalsundersøkelse). Bedriftene rapporterer om ytterligere økning av investeringene i 2017 fra forrige spørreundersøkelse. Og de har planer for en milliard kroner mer neste år.

Nivå i spørreundersøkelsen er for industrien lavere enn Nasjonalregnskapet, særlig for neste år. Men spørreundersøkelsen viser altså at vi har en oppgang. Investeringsnivået neste år er ventet å øke til 18 mrd. kroner fra 17 mrd. kroner i fjor.
Grunnen til at investeringsnivået i spørreundersøkelsen er lavere er at mange investeringer ikke fanges opp i utvalget. I tillegg gjør industribedriftene betydelig investeringene med kortere horisont enn ett år ved at investeringer planlegges, besluttes og utføres i løpet av ett kalenderår.

For investeringer i kraftsektoren og petroleum spør SSB alle bedriftene som er med i spørreundersøkelsen. Derfor er det bedre overensstemmelse mellom Nasjonalregnskapstallene og tallene for spørreundersøkelsen i disse sektorene.
Tallene fra spørreundersøkelsen viser at kraftsektoren forventer ytterligere vekst neste år (13 prosent høyere enn for ett år siden), selv om tallene som bedriftene rapporterer kun er på nivå med 2017. Dette kommer på toppen av flere års sterk økning.
Kraftsektoren forventer økte investeringer i år, fra nivå 30 mrd. kroner til nivå på 34. mrd kroner, mens petroleumsinvesteringene ventes å gå ned fra 154 mrd. kroner i år til 144. mrd kroner neste år.
Men også i disse sektorene arbeides det med investeringer som ikke er med i undersøkelsen. Blant annet må Plan for utbygging og drift (PUD) for et oljefelt være levert til Stortinget før investeringene kommer med i SSBs undersøkelse.
– Norsk Industri er kjent med at det er god fremdrift på mange PUD’er, så vi håper på økte oljeinvesteringer i 2018, ev omtrent som i år, står det å lese i en pressemelding fra Norsk Industri.
(Kilde: Norsk Industri og SSB – Nasjonalregnskap og spørreundersøkelse)


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Nyhetsbrev

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Online Newspaper Archive

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Brødr. Aa vant Siva-prisen

ATM Brovig og ENGEL med serviceavtale

Hedersprisen til Paal Fischenich

Tester ut ny tidevannsteknologi

USA valgte NSM-missiler fra Kongsberg

På arktisk ekspedisjon for å kartlegge mikroplast

Oppdatert om rør-i-rør

Kutter anslag for oljeinvesteringer

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene Stortinget har vedtatt ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning – nå er det opp til Regjeringen om fagskolene blir plassert på et høyere nivå i kvalifikasjonsrammeverket.

Ukas vits: Lønnsforhandling

Lanserer ny standard for vann og avløp

Bortimot 30 personer hadde møtt opp da den nye DiVA-guiden ble lansert i Norconsults lokaler i Sandvika 22. mai. DiVA, Digital VA-forvaltning, skaper en helt ny standard for hoved- og saneringsplaner i vann- og avløpsbransjen.

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Optimistiske ledere

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.47