23948sdkhjf

Norge blir hovedsete for europeiske infrastrukturer

EU-kommisjonen vedtok 9. juni at to forskningsinfrastrukturer etableres med hovedsete i Norge, såkalte ERIC-er. Beslutningen har stor betydning for forskermiljøene innenfor CO2-forskning og samfunnsforskning.

Dette gir grunnlag for systematisk og helhetlig forskning på begge områder, ved at infrastrukturer, som laboratorier og databaser, i ulike land kobles sammen under et sentralt selskapskontor ( ERIC - European Research infrastructure Consortium). De to nevnte skal altså ligge i Norge.
Det er CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives - samfunnsvitenskap) og ECCSEL (European Carbon Dioxide Capture and Storage Laboratory Infrastructure – forskning på CO2-lagring) som Norge nå får ansvaret for.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier i en kommentar at dette er milepæl for forskningssamarbeidet med EU og faktisk første gang ERIC-er etableres utenfor et EU-land.

ECCSEL får hovedkontor ved NTNU i Trondheim. Målet er å gi forskere tilgang til europeiske forskningsfasiliteter i verdensklasse innenfor CO2-håndtering. Om lag 50 laboratorier i fem europeiske land skal koordineres fra Trondheim.
Alle som jobber med CO2-problematikk vil ha nytte av dette. Norner AS, som i mange år har arbeidet med å utnytte CO2 som råvare i polymerproduksjon, bør kunne få glede av det. Likeledes arbeidet som drives på Mongstad, med CO2-fangst og ikke minst med lagring i strukturer på havbunnen, vil helt sikkert ha stor nytte av at ECCSEL legges til Norge.
– Vi kan bare løse klimautfordringene ved å samarbeide på tvers av landegrensene. ECCSEL ERIC vil være med på å akselerere teknologiutviklingen for CO2-fangst og -lagring. Dette er teknologi verden trenger for å nå klimamålene i Parisavtalen, oppsummerer Torbjørn Røe Isaksen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093