Ny emballasjeforskrift trer i kraft allerede 1. september

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Med få dagers varsel kunngjør miljømyndighetene at den nye emballasjeforskriften trer i kraft 1. september 2017. Forskriften har som målsetting å regulere konkurransen i produsentansvarsmarkedet og sikre like konkurransevilkår i tillegg til å lovfeste at alle vareprodusenter må ta ansvar for emballasjen gjennom et godkjent retursystem.


Dette er en gledens dag for alle som vil ha ned noe av avfallsberget samtidig som "gratispassasjerer", selskaper som har unnlatt å bidra til gjenvinning av emballasje, får det vanskeligere. – Grønt Punkt har vært en pådriver for så raskt som mulig få på plass forskrift og få regulert markedet, uttaler adm. dir. i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine.
Grønt Punkt Norge med tilhørende materialselskaper har tatt dette ansvaret på vegne av næringslivet i snart 25 år. Miljømyndighetene har vært meget fornøyd med det arbeidet som er gjort, men med nye aktører har man sett behov for lovfestede krav og reguleringer.

Implementeringen skjer i to trinn . Først settes det krav til at de produsentansvarsselskapene som ønsker å operere kan dokumentere at de tar forholdsmessig ansvar for alle emballasjetyper deres medlemmer setter på markedet og gjør dette over hele landet.
Dette trer i kraft allerede fredag 1. september.
Dernest vil det fra 1. januar 2018 være krav til godkjent innsamling og behandling av brukt emballasje. Fra samme dato pålegges også alle vareprodusenter og importører å ta ansvar for emballasjen de setter på det norske markedet gjennom et myndighetsgodkjent system.

Medlemmer i Grønt Punkt Norge har siden midten av 90-tallet hatt tilsvarende krav til returordningene gjennom sine bransjeavtaler med myndighetene.
– De siste årene har det kommet andre aktører som har operert uten tilsvarende avtale og dermed på ulike vilkår, sier adm. dir. i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, i en kommentar.
Nå imøteser Grønt Punkt og medlemmene som har vært med å finansiere ordningen i alle år, at det blir en kontinuerlig og fast oppfølgning fra miljømyndighetene.
Erfaringer fra andre land i Europa med konkurrerende retursystemer har vist at underrapportering, løselig tolkning av diffuse krav og tolkningsrom ikke gagner miljøet, men undergraver et bredt ansvar.

I forskriften som nå foreligger har myndighetene tatt inn mye av Grønt Punkt Norges innspill, men det gjenstår følgende utfordringer som må klargjøres og løses:
Forskriften forutsetter at Toll- og avgiftsdirektoratet har godt beregningsgrunnlag for emballasjemengder. Grønt Punkt imøteser klarere beregningsregler både for import og nasjonal produksjon slik at underrapportering ikke blir et smutthull. Godkjenningskravene mht. nasjonal dekning og innsamlingsandeler er fortsatt vage og Grønt Punkt forventer at disse skal defineres bedre Krav om en landsdekkende informasjonskampanje er fortsatt meget upresis og kan av returselskapene tolkes som alt eller nær ingenting. I andre land det er naturlig å sammenlikne seg med er det her satt et minimumskrav til prosentandel av omsetning

Ønskes mer informasjon om den nye emballasjeforskriften, ta gjerne kontakt med Grønt Punkt Norge, tel. 22 12 15 00 eller send en mail til post@grontpunkt.no


Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Nexeo og Distrupol under samme paraply

Piratkopier kan gi store skader

De kan forårsake ødelagte maskiner som fører til produksjonsstans og dermed tap av penger. I verste fall kan de til og med føre til personskader. Det handler om falske produkter til for eksempel reservedeler til maskiner eller kulelagre. Problemet er kjent også i plastindustrien.

Fjerner plast fra sixpacken

Selges ikke Braskem likevel?

Vil bygge vindkraft-anlegg i USA

Havbruksdagen åpnes av fiskeriministeren

Nyhetsbrev

Elektriske fly like om hjørnet?

Online Newspaper Archive

RPC-konsernet vurderes solgt!

Økt anvendelse av elektrisitet - fører til redusert behov for energi

Økt anvendelse av elektrisitet og dermed mer effektiv utnyttelse av energi, vil bidra til at verdens energibehov kommer til å falle fra midten av 2030 tallet til tross for at stadig flere får tilgang til energi.

- Norge langt bak på bruk av roboter

Norge har med sine mange små og mellomstore virksomheter enda til gode å forstå hvor stor forskjell en liten robot kan gjøre, selv i en mindre produksjon. Derfor har Universal robots, den danske frontløper for samarbeidende roboter, ansatt Julius Skulstad.

Klimamålene blir ikke oppfylt

Over 3 000 bedrifter søkte SkatteFUNN

Ukens vits: Den uheldige trailersjåføren

Konferanse om fremtidens sirkulære emballasje

Avery Dennison inngår miljøsamarbeid med Plasticity

«Future of The Fjords» ble Årets skip

Passasjerskipet «Future of The Fjords,» bygget av Brødr. Aa for rederiet The Fjords, er kåret til Ship of the Year. Prisen ble delt ut i Hamburg av ambassadør Petter Ølberg under SMMs første dag.

Lanserer tekstilfasade

Norsk-tysk strømkabel kommer på plass

Brimer og ServiTech slår seg sammen

Kjøpet av Braskem ventes sluttført i oktober

Velox er kjøpt av IMCD

Ukens vits: Den filosofiske fiskerkona

Nye sjøkabler i Oslofjorden

Flere besøkende på ONS

Med nytt navn skal polymer-spesialist åpne flere markeder

Vurderer vindpark på Snorre og Gullfaks

ABB er med på «å forandre verden»

Bygger kompetansesenter for biokompositter

Ny storhandel kan være på gang…

Ukens vits: Gøy med muskler

Milliongave til frivillig innsats mot plastforsøpling

Bedrifter: Få råd og veiledning til innovasjonsprosjekter

Nordmenn frykter ikke robotene

Nytt biogranulat for sprøytestøping

Ukens vits: Hevnen er søt

«Speakers Corner» på NTNU i Gjøvik – bruk muligheten!

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.426