23948sdkhjf

Norge best i Europa på plastgjenvinning

I følge statistikk innhentet av PlasticsEurope for 2002 (nyeste tilgjengelige europeiske statistikk), er Norge på topp i Europa når det gjelder mekanisk materialgjenvinning av plast. Totalt ble 18,7 % av norsk plast materialgjenvunnet i 2002, mens gjennomsnittet for Vest-Europa var 13,6 %.
Denne statistikken dekker alle typer plast som kan samles inn – ikke bare plastemballasje. Resultatene i undersøkelsen avviker derfor fra den statistikken som utgis av de respektive, europeiske landenes materialselskaper. Materialselskapenes statistikker refererer som regel til den plastemballasjen den enkelte materialselskapet har ansvaret for og som det er betalt vederlag for. – Vi anser derfor statistikken fra PlasticsEurope som rettferdig og nøytral sammenligning, sier Peter Sundt, adm. direktør i Plastretur AS.
De beste landenes resultater i 2002: 1. Norge 18,7 % mekanisk materialgjenvinning 2. Østerrike 17,0 % mekanisk materialgjenvinning 3. Italia 15,3 % mekanisk materialgjenvinning 4. Tyskland 15,0 % mekanisk materialgjenvinning 5. Spania 14,6 % mekanisk materialgjenvinning
De andre nordiske landene havnet lenger ned på listen. Finland oppnådde 9,7 % materialgjenvinning, Danmark 7,8 % og Sverige 6,3 %.
I gjenvinningstallene for Tyskland er kjemisk gjenvinning holdt utenfor. I Tyskland utgjorde denne typen gjenvinning 12,1 % og er derfor et vesentlig bidrag for å gjenvinne tysk plast. I 2002 hadde ikke kjemisk gjenvinning noen særlig innvirkning på de samlede gjenvinningstallene i andre vesteuropeiske land. Den europeiske plasten som ble gjenvunnet i 2002 endte som nye produkter i følgende sektorer: 40 % til emballasje 30 % til bygningsmateriell, blant annet rør 20 % til hjemmeprodukter, blant annet tepper og møbler 10 % til andre produkter, som bildeler, trafikkskilt og drikkevareemballasje
Plastforbruket økte med 1,9 % i 2002, samtidig som mekanisk gjenvinning økte med 11,3 %. Det totale forbruket av jomfruelig plast fordelt per innbygger i Vest-Europa steg i 2002 til 98,1kg. – Plast ser ut til å være både fremtidens materiale og fremtidens avfall, avslutter Peter Sundt.
Plastretur AS, materialselskapet for plast, er ansvarlig for å utvikle og organisere innsamling og gjenvinning av plastemballasje i Norge. Returordningene finansieres gjennom et vederlag som betales av bedrifter som bruker plastemballasje.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094