23948sdkhjf

Resirkulerte bildekk blir flydrivstoff: Flygigant gjør investering i norsk gjenvinningsselskap

IAG, eierselskapet til British Airways, gjør strategisk investering i det norske gjenvinningsselskapet Wastefront, som resirkulerer bildekk for å lage flydrivstoff. Wastefront investerer over 1 milliard kroner i britisk gjenvinningsanlegg.

– Vi er stolte over å støtte innovatører som Wastefront, som finner nye former for råstoff for å produsere avansert drivstoff, sier IAGs sjef for bærekraft, Jonathon Counsell i en pressemelding.

IAGs investering vil bidra til å fremskynde byggingen av Wastefronts første kommersielle anlegg i Sunderland, Storbritannia. Wastefront investerer over 1 mrd. kroner i gjenvinningsanlegget, som vil gi et betydelig økonomisk løft, med potensial for mer enn 100 lokale arbeidsplasser i Sunderland. Investeringen er også en del av IAGs bredere strategi for avkarbonisering av driften i store flyselskaper som Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling og LEVEL.

Wastefront ble grunnlagt i Oslo i 2019, og er en dekk-til-drivstoff-virksomhet som arbeider med å kunne konvertere utrangerte dekk til svært rimelig og bærekraftig flydrivstoff og bærekraftige kjemikalier som gjenvunnet Carbon black (rCB). Wastefront investerer nå over 100 millioner pund i Sunderland-anlegget, som er satt til å bli Storbritannias største dekk-til-drivstoff-anlegg, og gir et betydelig økonomisk løft med potensial for mer enn 100 lokale arbeidsplasser. Når det er fullt operativt, vil anlegget levere opptil 10 millioner brukte dekk til SAF hvert år.

– Denne investeringen viser potensialet i Wastefronts teknologi til å håndtere avfall og luftforurensning. Vi kan lage bærekraftig flydrivstoff til en ekstremt konkurransedyktig pris med et svært lavt miljøavtrykk, og er i stand til å redusere karbonutslipp med opptil 80 prosent sammenlignet med tradisjonelt flydrivstoff, sier Vianney Valès, adm.dir. i Wastefront.

Anlegget i Sunderland vil starte driften i 2026. Når det er fullt operativt året etter, vil det behandle opptil 10 millioner avfallsdekk årlig. Storbritannia skaper for tiden rundt 50 millioner utrangerte dekk hvert år, og 80 prosent av dem eksporteres til land som India, hvor de forbrennes i sementfabrikker eller kastes på søppelfyllinger.

– Vårt oppdrag i Wastefront er å gjøre en problematisk avfallsstrøm med brukte bildekk til en svært verdifull ressurs, sier Vianney Valès, administrerende direktør i Wastefront.

Konsernet har allerede sikret seg mer enn en tredjedel av sitt 2030 SAF-mål, og var det første europeiske flyselskapskonsernet som lovet 10 % SAF-bruk innen 2030.

Wastefront har en 10-årig avtale på plass med Gateway Resources, den største eksportøren av utrangerte dekk (ELT) i Storbritannia. Avtalen skal sikre råstoffforsyning av ELT-er ved flaggskipanlegget i Sunderland. I de innledende fasene vil anlegget sambehandle dekkutviklet olje til SAF i tredjeparts raffinerier, før det går over til fullt dedikerte SAF-produksjonsanlegg.

Wastefront

Wastefront ble grunnlagt i Oslo i 2019 av Inge Berge, Christian A. Hvamstad, Vegard Bringsjord og Jon Gausen, og er en dekk-til-drivstoff-virksomhet som arbeider med å kunne konvertere utrangerte dekk til svært rimelig og bærekraftig flydrivstoff og bærekraftige kjemikalier som gjenvunnet Carbon black (rCB). Løsningen, 'Wastefront Blueprint', er en sirkulær prosess der Wastefront genererer en rekke bærekraftige resultater, som trekker ut verdi hele veien. Den første fasen av fullskalaanlegget ved havnen i Sunderland vil være i full drift i 2027 og ha en årlig kapasitet til å behandle 10 millioner avfallsdekk.

Wastefront skaper med dette den første komplette forsyningskjede i sitt slag, ved å inngå en rekke avtaler for raskt å bringe de bærekraftige produktene til markedet. Selskapet har uttaksavtaler på plass med Vitol og Weber & Schaer, partnerskap med Devaltec og Technip Energies, strategiske partnerskap med University of Newcastle og ENSO, støtte fra Sunderland City Council og råstoffforsyning gjennom en 10-årig avtale med Gateway Resources, den største eksportøren av utrangerte dekk i Storbritannia.

Selskapet er støttet av store investorer som Vitol, Innovasjon Norge, og har mottatt støtte fra Skattefunn.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095