Ny rapport: Sambehandling av sement av kompositter kan redusere CO2-utslippene betydelig
Europeiske bransjeorganisasjoner ber nå EU om å anerkjenne prosessen som en resirkuleringsmetode.
En ny Life Cycle Assessment-rapport (LCA) bestilt av ni bransjeforeninger bekrefter at sement-sambehandling av kompositter ved slutten av livssyklusen kan spare opptil 1 tonn CO2 per år. tonn behandlet avfall sammenlignet med avfallsforbrenning.
Betydelige miljøfordeler
Dette støtter tidligere kunngjøringer fra europeiske industriorganisasjoner, som har pekt på potensialet til denne metoden for å behandle komposittmaterialer som vindturbinblader og andre glassfiberarmerte produkter.
Sambehandling av sement gjør det mulig å utnytte avfall fra kompositter som ellers er vanskelige å resirkulere på grunn av deres komplekse sammensetning av polymermatrise og forsterkede fibre.
Metoden, som er spesielt effektiv for glassfiberholdige kompositter, gir betydelige miljøfordeler. Det reduserer CO2-utslipp både ved å unngå direkte avfallsforbrenning og ved å erstatte naturlige råvarer og fossilt brensel i sementproduksjonen. Ifølge den nye rapporten kan prosessen i snitt spare 830 kg CO2 pr tonn avfall, og besparelsen kan variere fra 560 til 1130 kg avhengig av sammensetningen av materialene.
Oppfordret EU til å anerkjenne
I fjor oppfordret sju europeiske bransjeorganisasjoner, inkludert WindEurope, EuCIA og CEMBUREAU, beslutningstakere i EU til å anerkjenne sambehandling av sement som en resirkuleringsmetode og støtte spredningen av teknologien gjennom gunstigere reguleringer. Organisasjonene fremhevet blant annet at metoden vil bidra til avkarbonisering av Europas byggesektor.
Bransjeforeningene bak rapporten krever nå at sement-sambehandling formelt anerkjennes som en gjenvinningsmetode for mineralfraksjonen i kompositter. Dette vil fremme bredere anvendelse av teknologien og stimulere utviklingen av et mer bærekraftig avfallsinnsamlingssystem for komposittmaterialer.
Kilde: Plastindustrien i Danmark