23948sdkhjf

Studier bekrefter at økende import av resirkulert plast truer EU-industrien

EKSPORT AV PLAST: Det er en alarmerende økning på 18 prosent i EUs eksport av plastavfall i 2023.

Det skriver Plastics Recyclers Europe i en pressemelding.

I denne sammenhengen er emballasje- og emballasjeavfallsforordningen (PPWR) ment å øke sirkulariteten ved å harmonisere praksis på tvers av EU-medlemsstater, håndtere EU-avfall effektivt og skape et marked for resirkulerte produkter. Den politiske retningen i trilogene får imidlertid den innledende optimismen til å forsvinne. Å tillate plastavfall utenfor EU å bidra til målene selv for pakker produsert og fylt i EU, mens det ikke er implementert noen pålitelige kontroll- og verifikasjonsmekanismer, vil negativt påvirke et allerede krympende og truet marked.

I 2023 reagerte markedet allerede på denne destabiliseringen ved å øke eksporten av EUs plastavfall med 18 prosent. Disse paradoksale omstendighetene fører til at mer EU-avfall deponeres og forbrennes, noe som fører til alvorlig forurensning av økosystemer og setter miljømålene i den europeiske grønne avtalen i fare.

Dette har blitt bekreftet i en nylig utgave, bygget på en studie fra 2023. Ved å bruke tilfellet med PET og polyester, advarer den om virkningen av å redusere eller stoppe fremtidige investeringer i Europas resirkuleringssystemer. Mindre eller ingen investeringer i EU vil føre til at europeiske klimagassutslipp mer enn dobles innen 2040, ettersom mer avfall ville bli forbrent i stedet for resirkulert. Studien viser også at PET-gjenvinningsgraden vil falle til mellom 32 og 38 prosent innen 2040, sammenlignet med de estimerte 67 prosent i det sirkulære scenarioet.

Konkurranseevnen til den allerede truede europeiske industrien settes også på spill. PPWR må sikre et politisk rammeverk som adresserer tilbud og etterspørsel av resirkulert innhold på en sammenhengende måte, sammen med å finne en bærekraftig løsning for avfallshåndtering i EU.

Kilde: Pressemelding fra Plastics Recyclers Europe.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078