23948sdkhjf

VA-sjefen på Stortinget

Jørn Søderholm er journalist, tekstforfatter og fotograf med lang erfaring fra bygg, anlegg og VA, samt daglig leder i innholdsbyrået Praktisk Talt. Han forteller i rørbloggen til Hallingplast hvordan du kan vekke politikeres interesse for VA.

På Stortinget er Tine Linnestad (H) saksordfører for (minst) én sak som vil gjøre stor forskjell på selvkost-finansieringen.

Hun lærte seg vann og avløp allerede som menig kommunestyremedlem. Som ordfører tok hun gjerne lunsjen "nede på teknisk", og gikk i bresjen for å bruke NoDig. Nå er hun stortingsrepresentant og saksordfører i flere tunge VA-saker. Blant annet én sak som vil gjøre stor forskjell på selvkost-finansieringen: Avskrivning i kommunale regnskap.

Tine Linnestad (H) er noe så sjeldent som en heltidspolitiker som både kan og bryr seg om vann og avløp.

– Det er nok ingen andre på Stortinget som har PE-rør til pynt og et stykke strømpefóring på kontoret.

Anne Kristine Linnestad ler høyt over symbolikken i den noe uvanlige dekorasjonen hun har på sitt kontor på Stortinget.

Det var noe hun en gang fikk i gave av Olimb Rørfornying. Den gangen satt hun som ordfører i Ski kommune. Nå heter kommunen Nordre Follo kommune etter sammenslåing med naboen Oppegård), og Linnestad har altså flyttet kontor fra rådhuset til Stortinget.

– På Stortinget må jeg dessverre tvinge meg selv til å løfte blikket. Jeg må ha overblikk, og kan ikke nerde ned i detaljer like mye som i kommunen. Utblokking og strømpefóring er uaktuelt å snakke om når man har et overordnet ansvar. Vi på Stortinget kan ikke pålegge kommunene å bruke en viss teknologi, fortsetter hun.

VA i kommunestyret

– Hvor kommer dette engasjementet for VA fra?

– Det begynte da jeg kom inn i kommunestyret som menig representant i 1999. En i gruppa var litt "nerd" på området, med en energi som var litt smittsom. I 2007 ble jeg gruppeleder. Da hadde vi et voldsomt etterslep på vedlikehold og oppgradering i Ski kommune. I 2009 eller 2010 satte Statsforvalteren foten ned, og sa vi ikke fikk bygge ut mer hvis vi ikke gjorde noe på den fronten. Jeg ble valgt til ordfører i 2011. Da var et av de største prosjektene våre å få på plass arealer for utbygging i Ski og Langhus. Statsforvalteren sa vi ikke fikk bygge før det var klart med bedre vann og avløp. Det var en effektiv motivasjon!

Tine Linnestad ler igjen. Men det er ingen tvil om at det var alvor da Statsforvalteren sa nei.

De fire årene som ordfører fra 2011 til 2015 ble det satt i gang mye på vann- og avløpsfronten i kommunen. Ikke fordi akkurat hun var ordfører, altså. Snarere var vel hun den heldige som fikk være på vakt som ordfører i denne perioden da seriøse grep måtte tas og tiltak iverksettes.

For Linnestad ble det mye VA-relatert arbeid og læring. Hun hadde med seg en god del kunnskap om området fra tiden som kommunestyrerepresentant, og bestemte seg uten den minste tvil for at hun skulle være en politiker og ordfører på innsiden av tematikken. Ikke på utsiden.

Les resten av innlegget og hennes beste tips til hvordan man kan vekke politikeres interesse for VA i rørbloggen til Hallingplast.

Kilde: Innlegg på rørbloggen til Hallingplast.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109