23948sdkhjf

Slik la Lyse fiber gjennom fjell og våtmark med minimale inngrep

Jørn Søderholm forteller hvordan fiberkabel legges skånsomt i våtmark og følsomt terreng med SESU-cable trekkerør.

Norge får en ny, sterk fiberforbindelse mellom Oslo og Stavanger, som knytter oss bedre til internett og den digitale verden. Med loddfritt 40 mm SESU-cable fiberkabelrør går den godt beskyttet gjennom fjellvann og følsomt fjellterreng. Se hvordan leggingen gikk med minimale inngrep i miljøet.

Gjennom sommeren og høsten 2022 la Lyse Fiber sammen med entreprenører ned kabelrør og blåste fiber til en helt spesiell fiberforbindelse. Den gir Norge en sterkere og sikrere digital forbindelse med resten av Europa.

Selve fiberen er lagt på en måte som sikrer både forbindelsen og det følsomme miljøet i naturen den krysser på veien. 

Med SESU-cable fiberkabelrør har prosjektet kunnet føre traseen trygt gjennom våtmark, elv, fjellvann og annen sårbar natur mellom øst og vest.

 

SESU-cable klar til utlegging. Foto: Maskinentreprenør Torbjørn Reime.

– Med SESU-cable unngår vi utvendige lodd, og vi slipper å spyle det ned i bunnen. SESU-cable kan vi bare legge rett på bunnen. Det synker av seg selv, og det beskjedne røret utgjør et minimalt og helt akseptabelt inngrep.

Det sier Trond Wiggo Pollestad. Han er prosjektleder i Lyse Fiber, og var en av to prosjektledere innleid på prosjektet med etablering av en fiberforbindelse mellom Stavanger og Oslo.

Det utvendig beskjedne kabelrøret som har blitt lagt i en trasé fra Dirdal over fjellet til Seljord rommer en i og for seg tynn ledning, med en forbindelse som er alt annet enn beskjeden.

Den er en del av et nettverk Altibox Carrier er i ferd med å bygge, som strekker seg fra Newcastle i Storbritannia via Stavanger til Oslo. Samtidig er det bygget en forbindelse fra Hamburg, gjennom Danmark og som undervannsledning over Skagerrak til Larvik.

Fiber over fjellvann og i fjellterreng

Gjennom mye av traseen skal fiberen strekkes over fjellvann og gjennom våtmarksområder, samt langs veier der det ikke er mulig å grave langs veien på vanlig måte. Her har man valgt å bruke 40 mm SESU-cable fra Hallingplast som kabelrør.

Det samme har Pollestad og hans kollegaer gjort på et par elvekryssinger, der SESU-cable har blitt skjøtet inn mot konvensjonelle fiberkabelrør.

Når man først tar jobben med å legge kabelrør gjennom følsom natur som dette, så legger man ikke bare det ene røret man trenger i dag. Her har Lyse samtidig lagt ned flere parallelle rør. Forbindelsen som er lagt nå er på 288 fiber, men kabelrøret har kapasitet på godt over 1000 fiber pr rør. Her ligger det altså godt til rette for senere oppgraderinger.

SESU-cable er et ferdig vektet rør i PE100, med utvendig vekting og beskyttelse i form av en mineralfylt utvendig PP-kappe.

SESU-cable trekkerør i våtmark og følsomt terreng

Vektingen i barytt gjør at røret synker av seg selv i vann og våtmark, og krever dermed betydelig mindre inngrep med graving og annet maskinarbeid. Vektingen innlagt i rørveggen består av mineralet barytt. Det gir en større ringstivhet enn konvensjonelle kabelrør i plast, og danner en solid beskyttende kappe rundt kabelen.

Det eneste alternative for dette fiberprosjektet var et armert rør som ikke kunne leveres i stor nok dimensjon, og til en vesentlig høyere pris pr meter.

Les hele blogginnlegget HER.

Kilde: Rørbloggen til Hallingplast.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094