23948sdkhjf

Sparer penger og plast: Ny teknologi kan revolusjonere plastfilm for mat

Meierigiganten Arla Foods og Danmarks største dagligvarekonsern Salling Group er to av partnerne bak et ambisiøst prosjekt, som skulle komme fram til en mer miljøvennlig plastfilm for matemballasje.

Den nye plastfilmen skal, i motsetning til de fleste typer tilgjengelig i dag, være laget av kun én type plast.

Monoplast lettere å resirkulere

Det er klare fordeler ved at monoplast er betydelig lettere å resirkulere.

Det innebærer en rekke miljøgevinster, og det kan være en del av svaret på lovkravene som ligger i det utvidede produsentansvaret for emballasje, som snart vil ramme bedrifter.

Ifølge en pressemelding fra Dansk Teknologisk Institut ble det treårige prosjektet «Circular Mono Plastic Packaging» på drøyt 16 millioner danske kroner fullført ved årsskiftet – med lovende resultater.

Partene bak har i fellesskap utviklet en ny monoplastløsning for pakking av for eksempel ost, brød og pulver. Det skal være mulig å implementere det på de vanlige trykklinjene hvor emballasjefilmen er dekorert.

Ny emballasje skal også hindre matsvinn

Som direktør for bærekraftig emballasje i Arla Foods har Lise Berg Kildemark vært prosjektleder på det nå avsluttede monoplastprosjektet. Hun sier:

– Som en del av Arlas bærekraftsstrategi vil vi gjerne utvikle mer gjenbruksemballasje, men det er ikke bare nok. På den ene siden skal emballasjen beskytte mot matsvinn, noe som har negativ innvirkning på klimaet. På den annen side liker vi at emballasjen vår er resirkulerbar.

I prosjektet er det testet på en rekke matvarer, der det ifølge pressemeldingen er «en prisbesparelse på inntil halvparten av dagens kostnader og en CO2-besparelse på enda mer, sammenlignet med eksisterende emballasje» har blitt demonstrert.

I tillegg vil en monoplastløsning kunne redusere forbrenningen av plast.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078