23948sdkhjf

Gir 80 millioner til tiltak mot spredning av grummigranulat

Handelens Miljøfond gir 80 millioner plastposekroner til tiltak mot spredning av gummigranulat på norske fotballbaner. Fra 1. mars 2024 kan du søke om støtte til din klubb.

Handelens Miljøfond har som formål å bidra til å løse utfordringene med plast i samfunnet.

Nå inngår de et samarbeid med Norges Fotballforbund som innebærer at fondet gir 80 millioner kroner til fysiske barrierer og andre tiltak som skal sikre at dagens gummigranulat og fremtidige bærekraftige innfyll forblir på kunstgressbanen.

- Fantastisk julegave

- Dette er en fantastisk julegave til norske klubber. Vi er inne i en dyrtid hvor høyere kostnader ikke bare gjør det mer utfordrende å gi et godt tilbud til barn og unge til en fornuftig pris, men også og hvor det å investere i bærekraft handler mer om økonomisk evne enn vilje hos mange klubber. Med denne betydelige økonomiske drahjelpen fra Handelens Miljøfond, så skal vi klare å etablere effektive barrierer for gummigranulat rundt svært mange baner. Vi vet at riktige tiltak redusere svinnet med rundt 95 prosent. Dette er en betydelig miljøgevinst, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Tidligere i høst vedtok EU et salgs- og omsetningsforbud for gummigranulat med en overgangsperiode på åtte år. Det betyr i klart tekst at det ikke vil være mulig å kjøpe gummigranulat 15. oktober 2031. Det betyr også at fotballen har kun åtte år på å finne gode alternativer.

2000 baner med gummigranulat

De aller fleste av fotballens rundt 2000 kunstgressbaner bruker gummigranulat, fordi det er det eneste fullgode alternativet som hittil har vist seg å gi gode spilleforhold i møte med alle fire årstider. 

Desto viktigere er det at norsk fotball i denne overgangsperioden sørger for å redusere svinnet av gummigranulat fra kunstgressbanene ut i naturen ned til et absolutt minimum.

- Vi i Handelens Miljøfond er glade for å kunne bruke plastposekroner til et så konkret prosjekt som vi vet vil sette betydningsfulle miljøavtrykk. Fysiske barrierer rundt kunstgressbanene vil også være viktig når miljøvennlig og gode alternativer erstatter gummigranulatet. Det aller viktigste for oss er å redusere plast i naturen, men det er heller ikke ønskelig med annen type innfyll på avveie i et miljøperspektiv. Dette tiltaket er definitivt en investering for fremtiden, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

1. mars neste år 

Norges Fotballforbund og Handelens Miljøfond vil i tiden som kommer jobbe med å avklare innretningen på pakken som klubbene kan søke på, og ikke minst sørge for informasjon ut til fotballklubben om hvor og hvordan i god tid før 1. mars 2024. 

Kilde: Pressemelding fra Norges Fotballforbund

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062