23948sdkhjf

Virksomheter selger fortsatt engangsprodukter i plast

Miljødirektoratet har kontrollert om nettbutikker og større butikkjeder fortsatt selger engangsprodukter i plast, selv om det er forbudt.

De fant at ni av de 17 kontrollerte virksomhetene fortsatt selger engangsprodukter i plast.

Miljødirektoratet kontrollerte om omsetningsforbudet for engangsprodukter i plast blir overholdt for bestikk, sugerør, ballongpinner og festemekanismer til slike pinner og take-away matbeholdere av EPS (ekspandert polystyren, dvs. isopor) i både nettbutikker, fastfood- og større butikkjeder. I tillegg kontrollerte vi krav til merking om riktig avfallsdisponering for engangsprodukter i plast, blant annet våtservietter og drikkebegre.

Biobasert plast som PLA – er også forbudt

Fire av de kontrollerte virksomhetene solgte engangsprodukter i biobasert bionedbrytbar plast (PLA), som er plast fremstilt av plantemateriale som f.eks. mais.  Direktoratets funn tyder på at enkelte forhandlere ikke har forstått at slike produkter også er omfattet av omsetningsforbudet og merkekravet.

- Det er for mange som selger engangsprodukter i plast som er forbudt, to år etter at forbudet ble innført. I de største butikkjedene fant vi ingen feil. Det er i nettbutikkene vi finner regelbruddene, ved at de solgte ulike typer engangsprodukter i plast som sugerør, og bestikk, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.

Positiv trend

I kontrollene ser Miljødirektoratet likevel en positiv trend ved at flere har erstattet engangsprodukter i plast med annet materiale, som tre, metall, glass, silikon og bambus. Engangsbestikk er nå oftere laget av tre.

- Vårt inntrykk er at forbudet er godt kjent blant produsentene av disse produktene, og at regelverket har hatt en effekt ved at de nå velger alternative materialer, sier Veulemans.

Engangsplastprodukter forsøpler naturen

Mange engangsprodukter i plast bidrar til å forsøple naturen da de ofte kastes utenfor innsamlingssystemer for avfall. Det gjelder blant annet bomullspinner (Q-tips), bestikk, tallerkener, sugerør, ballongpinner og festemekanismer til slike pinner og take-away matbeholdere av ekspandert polystyren (EPS)/isopor, som er blitt forbudt.

Forbudet kommer fra EUs direktiv om plastprodukter som ble innført i norsk rett i juli 2021 og kravene finnes i produktforskriften.

Merkekrav og avfallsdisponering

Det stilles også krav til merking på enkelte engangsprodukter i plast. Merkekravet gjelder for drikkebegre, tobakksprodukter, våtservietter, sanitetsbind og tamponger.

Merket er utformet som et piktogram.Det kommuniserer at produktet er laget av plast og ikke skal kastes i toalettet eller i naturen da det kan skade liv i vann.

Av produktene som ble kontrollert, ble det ikke funnet brudd på merkekravene.

Omsetningsforbudet og merkekravet omfatter produkter med plastfilm

Omsetningsforbudet og merkekravet gjelder også for produkter som helt eller delvis er laget av plast. Det finnes ingen nedre grense for hvor lite plast et produkt kan bestå av for at det er omfattet av regelverket. For eksempel vil en papptallerken og et drikkebeger av papp med plastfilm være omfattet av både omsetningsforbudet og merkekravet.

Miljødirektoratet fortsetter kontrollene i 2024

- Miljødirektoratet vil fortsette med kontroll av engangsprodukter i plast i 2024. Ser du at det selges engangsprodukter i plast som er forbudt eller som ikke er merket riktig, send oss gjerne tips om dette på vår hjemmeside, sier Veulemans.

Kilde: Pressemelding fra Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094